Sidor

tisdag 4 maj 2010

Åtalet mot Polanski

Läser om Roman Polanski. Att han för första gången sedan han blev arresterad förra året i Schweiz har uttalat sig om den 33- år gamla våldtäktsdomen mot honom. USA vill få honom utlämnad så att fallet kan få ett slut, men Polanski hävdar att han dels redan avtjänat sitt straff plus att domaren begått mened, detta enligt Polanskis advokater.

Nu...


Helena Lindblad skriver i DN om nåt som fransmännen kallar "pipolisation" hämtat från engelskans "people" och som handlar om mediernas ökande kändisfixering. Och att Polanski i stor utsträckning symboliserar detta fenomen. I stort sett hela sitt liv har han varit fokus för mediernas blickfång och inte minst exploderade detta och cementerades för gott när hans dåvarande hustru Sharon Tate ritualmördades av Manson- familjen i slutet av 60-talet.

Precis som Lindblad skriver så rättfärdigas varken hans bakgrund eller att han gjort flera klassiska filmer det faktum att han påstås haft sex med en minderårig, men häxjakten på en snart 80-årig filmregissör handlar nog mer om denna "pipolisation" än om att skapa någon slags rättvisa.

Med tanke på den långa tid som gått sedan det hände och att Polanski kände sig tvingad fly ur USA (mycket pga en svekfull domare och åtalet som enligt honom baserades på en lögn) och att kvinnan, offret, inte vill ta upp fallet igen så borde Polanski lämnas i fred. Jag menar, mannen är ju fortfarande portad från USA och det, bland allt annat som han råkat ut för i sitt liv, borde ju räcka som straff, om något.
Finns väl få offentliga, kända personer som haft så mycket motgång i sina privatliv som Roman Polanski.


Då...

Risken är tyvärr stor att han kommer bli mer känd för eftervärlden att han hade sex med minderårig än för hans fantastiska filmkarriär. Och det vore ju jäkligt trist.

Mer om Polanski här...

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar