Sidor

måndag 10 maj 2010

Iron Man 2




IRON MAN 2
Biopremiär 2010-04-28
Regi: Jon Favreau
Roll: Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Gwyneth Paltrow, Mickey Rourke m fl.
Från 11 år
Längd: 2.04 tim
Betyg: AT AT AT


Iron Man (2008) blev blockbustern som inte bara gav nytt liv åt Robert Downey Jr, vars karriär verkligen har åkt berg-och- dalbana utan som också skickade upp den f.d. strulputten till filmstjärnestatus och numera en av de bäst betalda skådisarna i Hollywood.
Vem hade trott det för, säg, 5 år sen? Men det är kul tycker jag, Downey Jr är en bra skådis och dessutom en sympatisk sådan, en filmstjärna man vill det ska gå bra för.
Man kan väl nästan likna hans nya karriär vid den som John Travolta plötsligt hamnade i med Pulp Fiction, men även om Tarantinos kioskvältare är en betydligt bättre film än Iron Man så finns det en inbyggd uppföljar- mekanik i den senare filmen som gör att Downey Jr:s status nog bara kommer bli än större. Dessutom har ju påkostade actionfilmer om superhjältar en tendens att dra en väldigt bred publik. Pulp Fiction blev en kultklassiker och en kritikerfavorit men kan nog inte konkurrera blockbuster- mässigt med till exempel Iron Man- filmerna.



Nog om detta. Första Iron Man var en mycket underhållande historia, lekfullt signerad av Jon Favreau som även gjort uppföljaren på samma underhållande vis fast i större skala förstås. Som en uppföljare ska vara. Downey Jr var en charmig skitstövel som slängde syrliga repliker omkring sig, vid sin sida hade han Gwyneth Paltrow, som även är med i tvåan, och skurken porträtterades av Jeff Brigdes och alla filmer med honom är ju sevärda.
Regissören Favreau är egentligen skådis och har synts i en rad rullar genom åren, som t ex Swingers (1996) och Very Bad Things (1998) och är ofta själv med i sina filmer så även i båda Iron Man. Mellan Iron Man- filmerna skrev han manus till den dvd-aktuella komedin Trubbel i paradiset (Couples Retreat) från 2009 med kompisen Vince Vaughn och vår svenska Malin Åkerman i huvudrollerna.



Baserad på seriealbum från Marvel Comics handlar Iron Man om Tony Stark (Downey Jr), industriman, uppfinnare, miljardär, som i slutet av första filmen avslöjar att det är han som är Iron Man och Stark blir världskändis och superhjälte som kämpar både mot militären, skurkar och sin egen kropp och själ.
Den högteknologiska dräkt han byggde i ettan under sin fångenskap i mellanöstern blir en eftertraktad vara och många vill komma åt den för olika syften, bland annat en slemmig regeringsman spelad på ett härligt nördigt sätt av Sam Rockwell och inte minst superskurken Mickey Rourke som lirar en rysk hämnare som tillverkar ett liknande vapen som Iron Man har och framförallt en scen som utspelas på en racingtävling i Monaco är otroligt spektakulär och filmens största behållning. Rourke är smått genialisk i sin skurkroll men tyvärr får han inte det utrymmet som rollen och hans spel kräver så det blir lite för mycket birolls-stuk över Rourke.

Scarlett Johansson är ganska så breathtaking i sitt långa röda hår och med tajt läderoutfit och slåss och sparkas som den värsta ninjan men som Starks nya sekreterare är hon rätt så blek även om hon har utseendet och karisman för att hålla upp intresset i de scener hon är med.



Iron Man 2 är en underhållande och rolig blockbuster som lever mycket på häftig action och Downey Jr:s sarkastiska utspel med glimten i ögat. I gott sällskap av Rockwell och inte minst Rourke's ryss som med lite större utrymme hade kunnat bli riktigt, riktigt laddat och ballt.
Musiken måste nämnas också. Ett par Clash-dängor som Should i Stay or Should i Go och inte minst 2 tunga AC/DC låtar Shoot to thrill och Highway to Hell, väldigt maffigt och passande inför bandets spelning på Stadion den 3:e juni. Som en viss person ska gå på...

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar