Sidor

fredag 21 maj 2010

Gondry hyllar filmkonsten med värme och egendomlighet



I Michael Gondrys film Be Kind Rewind (2008) slutar hyrfilmerna fungera i den lokala videobutiken. Filmernas magnetremsor fungerar inte längre. Bilden visar bara flimmer eller ”Myrornas krig” som det så lustigt också heter.

Jack Black och Moses spelar själva in egna versioner av Ghostbusters (1984), Tillbaka till framtiden (1985), Lejonkungen (1994), På väg med Miss Daisy (1988), Boyz N The Hood (1991) och Robocop (1987) m fl. i hopp om att kunderna inte ska märka något.

Filmerna leder till kundernas monumentala förtjusning. Ja, kunderna önskar - till och med – att få se sina favoritfilmer, i alternativa nyinspelningar (”försvenskade” som det heter i filmen).

Be Kind Rewind är en udda men varm hyllning till filmen, som medium, som kreativ process och berättarkälla.



Filmen utbrister i ren och skär genialitet då Sigourney Weavers åklagare dyker upp och kräver att filmerna raderas för de strider mot filmbolagens rättigheter. I dessa tider med debatt kring piratkopiering, nedladdning och filmbolagskriser och biodöden, så ger Michael Gondry delvis svar på vad som vilar i framtidens sköte. Om än utopiskt och drömskt, men ändå.

Vi kommer skapa våra egna filmer. Filmer som talar om vilka vi är och vår historia och där vi själva deltar tillsammans med vänner och bekanta.

TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar