Sidor

tisdag 18 maj 2010

Filmer vi inte vill vänta på att se

Cannes festivalen pågår för fullt och en del av de stora elefanterna som premiärvisas i de glammiga salongerna är Oliver Stones uppföljare till Wall Street - Wall Street 2 Money Never Sleeps, återigen med Michael Douglas i huvudrollen som alla finansvalpars hjälte Gordon Gekko. 23 år har gått sedan Gekko första gången spottade ur sig klassiska one-liners som "Lunches are for pussies" men finansvärlden är ju alltid intressant att skildra och inte minst i dessa tider av ekonomisk kris.

Finns alla skäl i världen att tro att filmen kan bli bra, inte bara för att det är samma järngäng i ettan med Stone och Douglas vid rodret utan också för den övriga line- upen. Josh Brolin, Carey Mulligan (An Education), Charlie Sheen, Susan Sarandon, Frank Langella och Shia LeBeouf (Fords son i den senaste Indiana Jones) antyder att vi kan ha ett par njutningsfulla timmar framför oss.
Men, och har kommer min lilla anledning till denna krönika, varför måste man tvingas vänta till i september då den går upp på svenska biografer?


Precis som en annan Cannes-premiär, den nya Woody Allen- filmen You Will Meet A Tall Dark Stranger, som också har sverigepremiär till hösten, så blir man ju tokig på att behöva vänta en hel sommar och en bit in på hösten. Det är ju nu man vill se filmerna som de skrivs och talas om.

Allen regisserar Anthony Hopkins och Naomi Watts i nya filmen


Finns fler exempel. Doug Liman som gav oss Swingers och Go på 90-talet och den första Bourne-rullen, han är aktuell i Cannes med actiondramat Fair Game med Naomi Watts och Sean Penn, en film som det buzzats en del om redan nu. Får man väl också vänta till minst hösten, kanske vintern innan den dyker upp på våra dukar.

Watts (igen) och Sean Penn i Doug Limans nya action.


Jag blir så trött på det här i dessa tider då världen blir mindre och mindre men fortfarande är fönstret mellan bio och dvd- releaser till exempel ganska stort och såvida man inte bor i USA eller England eller har möjlighet att smita in på de extremt svåråtkomliga visningarna i Cannes så får man gott vänta tills filmerna man vill se behagar dyka upp i det land man bor i.

Det är i och för sig en annan sak att diskutera men biobranschen måste nog tänka om och försöka jobba mer gemensamt worldwide för att undvika att t ex nedladdningen av nya filmer ökar eller åtminstone hålls nere så gott det går.

Till nästa år ska jag nog försöka skaffa ett press-pass och ta mig ner till den franska rivieran så slipper man vänta på godbitarna. Tålamod är inte alltid en dygd...

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar