Sidor

tisdag 18 maj 2010

I huvudet på en röstskådespelare


Han har gjort tyska röster till bland andra Harvey Keitel, Dennis Hopper, Peter Fonda, Warren Beatty Jon Voigt och Alan De Lone. I Tyskland är röstskådespelaren Christian Brückner ( född 1943) en ”känd” doldis. Han har gjort röster till över 60 filmer.

I slutet på april 2008 mötte jag honom i hans hem, i Schlachtensee, några mil, sydväst om Berlin. Då hade kritik riktas i flera inhemska medier mot röstskådespelare och dubbning för att det låter alltför mekaniska. Tomma på känslor. Detta upprörde, den annars så lugne Christian Brückner:

- Det är rent skitsnack. Medierna vet inte vad det innebär att jobba som röstskådespelare. Dem vet inte vad vi måste gå igenom. Man måste använda sig av hela kroppen.

Brückners pappa var radiotekniker och fick honom att bli intresserad av röstinspelningar.

I slutet av 60-talet började karriären. Brückner minns särskilt första gången då han hörde sin egen röst på biografen. Det blev till hans stora förvåning, eftersom inspelningen hade kostat rejäla kraftansträngningar. Men så blev inte slutprodukten, uppenbarligen.

- Jag lät som rena Musse Pigg, minns han.

Genombrottet kom med Arthur Penns Bonnie & Clyde (1967).

Brückner är mest känd för att ge Robert De Niro - ”tysk” – röst, bland annat för Taxidriver (1976), De omutbara (1987), Brazi (1985), Angel heart (1987), 1900 (1976), Sleepers (1996), I skuggan av bronx (1993) m fl.

Mycket har förändrats inom röstskådespeleriet sedan han började på 60-talet.

- Förr var det vanligare att flera skådespelare spelade in samtidigt i studion, idag är det mer isolerat. Idag är det inte lika vanligt att se filmerna innan vi spelar in. Filmbolagen är nämligen rädda för piratkopiering, berättar Christian Brückner.

Hotas dubbningsindustrin av globaliseringen?

- Inte just nu, för tyskarna är vana att se dubbade filmer, det har inte förändrats, så inom en 10 års period finns det inget hot, tror Christian Brückner.

I fjol medverkade Christian Brückner med sin röst i rollen som Kleist i Quentin Tarantinos Inglorious basterds (2009). Känner du till den karaktären? Eller vet du i vilken scen man hör rösten till Kliest? Skriv till oss här på AT. Vore tacksam för hjälpen!

TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar