Sidor

torsdag 27 maj 2010

Greenberg

GREENBERG
Biopremiär 2010-05-21
Regi: Noah Baumbach (även manus med Jennifer Jason Leigh)
Roller: Ben Stiller, Greta Gerwig, Rhys Ifans, Jennifer Jason Leigh, m fl
Från 11 år
Betyg: AT AT AT AT

Greenberg med Ben Stiller är vårens mest sevärda film hitills. En tragikomisk och vemodig historia om Roger Greenberg, en 41-årig man som flyttar från New York till Los Angeles efter en vistelse på ett mentalsjukhus. Utan jobb och framtidsplaner ska han vakta sin brors hus och inleder en kärlekshistoria med familjens barnflicka, en 25- årig sorglös, utåtriktad tjej med sångambitioner.


Greenberg Regissören till The Squid and the Whale och Margot at the Wedding, Noah Baumbach, är en knivskarp skildrare av förlorare och av människor med krossade drömmar och ambitioner som runnit ut i sanden. Greenberg är vilsen och har en bakgrund med psykotiska episoder och Los Angeles är ingen stad för någon som varken har bil, ambitioner eller saknar något att göra, som inte har en uppgift eller ett mål med sitt liv.


Greenberg var nära en karriär som musiker i ett band, men saker och ting gick inte som planerat. Mycket judisk humor och en pessimistisk ton filmen igenom "Life is wasted on people", som Greenberg häver ur sig i en rolig scen på en restaurang, men samtidigt är filmen otroligt rolig på vissa ställen och dialogen är helt fantastisk, vass och rapp.




Stiller gör sin bästa rolltolkning, ganska långt ifrån de mer publikfriande komedier man förknippar honom med och det visar på att han, precis som Jim Carrey, har ett bredare register, bara det är rätt regissör och rätt manus så kan man få ut oanade talanger.


Även Greta Gerwig som barnflickan är bra samt Greenbergs kompis spelad av Rhys Ifans som bland annat var med i Notting Hill. Och alltid kul att se Jennifer Jason Leigh, som privat är gift med Baumbach.


Greenberg är något av det bästa du kan se på bio nu, en rolig och underfundig dramakomedi för alla intellektuella medelålders vars ambitioner och tankar med livet kanske inte helt och hållet levt upp till de drömmar man hade. Eller fortfarande har.


Greenberg är nog Baumbachs bästa so far.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar