Sidor

fredag 21 maj 2010

Polarpriset går i rätt riktning


AT vill gratulerar Polarjuryn för dess goda val av årets  välförtjänta pristagare!

Årets pristagare vittnar om den ultimata kopplingen mellan film och musik. Filmmusiken kanske kan få förnyad status efter valet av Ennio Morricone. 1900 (1976), Spaghettiwesterns, State of grace (1990) och De omutbara (1987) skulle inte vara så mäktiga upplevelser utan hans symfonier.  Det är inte en dag för tidigt dock att Morricone får priset. Det är beklagligt dock att han inte erhöll det redan 1992 vid Polarpriset debutår. Men bättre sent än aldrig, givetvis.
Nu hoppas jag att Angelo baldamenti (Twin Peaks) eller John Williams  kanske också kan belönas inom en snar framtid.







Valet av isländska Björk överraskade nog många med oss. För det första har Polarpriset inte varit direkt flitiga att prisa kvinnliga musiker tidigare (Sofia Gubaidulina och Miriam Makeba) ....
Och för det andra som många nog har noterat förr, Björk är ett stort steg framåt i pophistorien (allt för mycket möda har lagts på 70-tals rock)
Björk är en av 90-talets mest banbrytande artister, och är fortfarande i aktion , och attraherar både en ung och äldre publik. Valet markerar en steg bort från det så länge "gubbrock" stämplad pris som Polar förknippas med. 

Det är bara att hålla med Svds Bo Löfvendahl om valet av Björk; "ett garanterat invändningsfritt val" (18/5).
Man behöver kanske inte omfamna allt Björk har gjort, men albumet Debut har gjort intryck (kolla bara i Luc Bessons film Leon, där hennes Venus as boy, finns med!) och hiten Play dead  med David Arnold (1994) (med på soundtracket till filmen The Young americans) framförallt denna låt, Hit (1992), med hennes tidigare band Sugarcubes.



Och Lars Von Triers Dancers in the dark (2000) blir vi sugna att se igen...Its oh so quiet...

TA

1 kommentar:

  1. Tycker nog lite som Strage i DN att priset till Björk känns lite märkligt, det var länge sen hon kom med nåt som var riktigt bra och som skakade om musikvärlden. Men om Polarpriset hedrar artister som VARIT bra istället för att de just nu är som bäst och kanske t om har det bästa framför sig så är Björk ett helt okey val.

    SvaraRadera