Sidor

onsdag 4 mars 2015


Året är 2054. Pre-crime heter en organisation som listar ut brottsutövare innan själva brottet inträffar. Ex-Polisen John Anderton (Tom Cruise) är en av Pre-crimes bästa medarbetare. Till sin hjälp har han robotliknande brottsoffer (Samantha Morton) som med synska förmågor kan se brott begås innan de - ja, har begåtts.
När Anderton märker att han inom en snar framtid kommer begå ett brott , måste han ta reda på vem som ligger bakom konspirationen...


I Steven Spielbergs Minority report (2002 skriven av Philip K Dick) syns knappt regissörens personliga stil. Den får vika sig för en ganska dyster framtidsvision med inte helt oäven intrig. Här finns ju en misstänksamhet kring staten, och vad den är kapabel att göra mot individen. Vad behöver staten göra för att vinna eller skapa ett samhälle utan våld och brott? Begå brott och ondska handlingar. Det leder mig omgående och tänka på USAs krig mot terrorismen. Det är kanske en haltande jämförelse, men någonstans vet jag att Spielberg inte gjorde den här filmen helt slumpartat. Tänker på hur USA börja osökt bryta lagar och föra krig för demokrati, fred och frihet. Hur kan man vinna frihet och fred genom krig?

I filmen ser vi dock några stunder eller ögonblick där självaste Spielberg inte håller igen och "blixtrar" till. Det gäller främst sidohistorien om John Andertons stora sår. Förlusten av hans son och saknaden av sonen som försvann och kidnappades. Det gestaltas genom en scen då Tom Cruise gråter sig blind och pratar för sig själv: "två saker har jag tänkt på så länge: den ena är om min son levt idag vad hade han gjort då och den andra saken är vad skulle jag göra med honom som tog min son iväg från mig".
Barnskildraren eller historier där barn är inblandade väcker alltid känslor hos Spielberg. Han är lite av en specialist på just den varan. Det här är ju tydligt hur han gör en film där han ställer sig frågande ; vad skulle jag inte göra för mitt barn? Och i grunden är ju Minority report en film om hur mycket en far älskar sin son. Ja, en ren och skär kärlekshyllning till sonen, Spielberg jr.... Du får aldrig försvinna, gud vet vad jag skulle göra då.... Varje förälders mardröm.
Slutligen så får man väl inte glömma bort birollerna som bland annat görs av Max von sydow och Peter Stormare.
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar