Sidor

måndag 16 mars 2015


I Det Sociala Arvet (1993) , den avslutande delen i Stefan Jarls fantastiska modstrilogi ser vi Kenta i 40 års åldern leva i en lägenhet i Jakobsberg. Han knegar, men dras med spriten och i början på filmen upptäcker han en stämningsansökan riktat mot honom. Han är anklagad för att ha "förtärt alkoholhaltiga drycker på offentlig plats".

Filmens berättarröst och skapare Stefan Jarl finns med på ett hörn. Han lyssnar av sin telefonsvarare. Han hör Stoffes sambo och flickvän Lena utbrista i raseri. Hon vill inte att det blir någon trilogi och hon anser att Stefan Jarl förstört hennes och Stoffes liv. Slutar han inte "trakassera" henne och hennes familj , lovar hon att hon kommer göra honom "väldigt illa".
Detta meddelande kommer prägla och sätta ton för filmen, helt klart. Stefan Jarl undersöker och frågar sig vad händer med modsens barn som växer upp i skarven av yppie erans 80 tal och lågkonjunkturens 90-tal?

Stefan Jarl vill gärna träffa Stoffe son, Janne, men vågar han göra det ,efter
hoten?

Vi får träffa Patrik, son till Kenta. I början på filmen mönstrar han , och han gör lumpen. Han hade drömmar om och bli bilmekaniker, men det visade sig inte passa honom. Han har det rebelliska i sig, han vill inte ha "folk som kör med honom", "folk som hela tiden säger vad man ska göra". Friheten värnar han om. Han satsar istället på affärer, sälja och handel och bli "bäst på det man gör". Han tackar sin mor för uppväxten, "farsan träffade man väldigt sällan" och han tackar idrotten , fotbollen för ha givit honom trygghet. Han hyser inget hat eller besvikelse över hemförhållandena, han är ingen långsint person. Patrik hälsar också på sin far och Eva som har flyttat till Blekinge.

I Blekinge har Eva och Kenta tagit över ett äldre hus , renoverat , lackerat och målat om och tanken var och satsa på ett café/vandrarhem, men det fick bli en butik med festliga produkter i stället. De har döpt butiken till "Crazy house". Kenta lämnar Jakobsberg "för gott" och ser en möjlighet med flytten att äntligen bli kvitt behovet efter flaskan. Han vevar ner fönsterrutan från bilen, när de sticker från stan. Han ger Stockholm fingret.... och för ett ögonblick, ser vi bilden från plattan, med  punkarna som häller i sig öl.... Är dem nya modsen?  

Vi ser också Jajjes dotter, Carina och för höra hennes tankar om hennes uppväxt, bakgrund, livet , framtiden och det sociala arvet. Hon säger att hon tänker gör allt för att inte hamna snett. Hon är medveten om vad hon har i blodet, och många har sagt till henne, att kommer bara sluta på ett sätt för henne. Men hon tänker kämpa.
Och hon har tagit hand om sig själv sedan hon var ett litet barn. Det har gjort henne stark.  Henne far, Jajje lever, men är sliten av åren av svårt missbruk.... Han står dock stolt som alla andra föräldrar den där vackra juni dagen då hans "lilla flicka" kommer ut genom skolans entré och tagit studenten....

Jajje reflekterar över hur livet blev. Han betalar nu skatt, och har kommit in i systemet. Har han blivit en Svensson nu? Svikit sina ideal? Han garvar lite försynt, och svarar, "kalla vad du vill, men det gick inte och fortsätta som jag gjorde, och det finns skäl varför Svenssons klarar sig och de har värderingar som inte är så dumma"....
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar