Sidor

söndag 22 mars 2015

Bunker-humor från Netflix med mera...


För många innebär att följa en tv-serie fortfarande att man antingen ser ett avsnitt i veckan på tv eller att man köper en box och kollar när och hur mycket man vill och kan.

Men att marknaden har ändrats snabbt på sistone är ingen nyhet och att det är främst streaming som är orsaken till det. Till för något år sedan sysslade streaming-tjänsterna Netflix och HBO mest med att strömma gamla tv-serier och filmer, men med House of cards och inte minst True detective kom genombrottet för helt egen-producerade tv-serier eller filmer.

Och dessa läggs ut med alla avsnitt klara att kolla på, i den takt man vill se och kan. Precis som man egentligen vill ha det, och alltid ha velat ha det, även om jag kan sakna att man på jobbet efter helgen pratade om det senaste avsnittet av någon het tv-serie över en kopp kaffe.

I USA har amazon, världens största shoppingsajt, börjat producera och göra egna tv-och-film-skapelser som kallas Amazon instant video och bland de nyare showerna finner man t ex "Bosch", baserad på Michael Connellys deckare om privatspanaren Harry Bosch.

Just nu följer jag två Netflix-serier som båda är helt färska och verkar kunna bli något riktigt bra.

Unbreakable Kimmy Schmidt.



Har sett fem avsnitt av denna skruvade komedi av Tina Fey och hennes partner från tv-succén "30 rock" Robert Carlock och den är mycket underhållande och fartig och full av rapp och härlig dialog. Inte minst från seriens vitamininjektion och huvudrollsinnehavare Ellie Kemper som spelar en av de fyra s.k. "Bunker-kvinnorna" som under 15 år hålls fångna av en sektledare i en bunker i tron att världen hade gått under. När de hittas och släpps ut är kvinnorna runt 30 år och alla utom Kimmy (Ellie Kemper) åker hem till sina barndomshem. Kimmy hoppar av i New York city för att prova lyckan i den stora staden.

Man skulle kunna tro att Kimmy borde vara blyg, instängd och otroligt osocial, men inte Kimmy inte! Hon är bara glad att världen inte gått under och upplever allt med nya ögon, som ett litet barn!
Kemper är en färgglad humör-bomb som tidigare kunnat ses i t ex amerikanska "The Office". En annan bra grej med serien är dess längd på varje avsnitt, drygt 20 minuter.

Bloodline.

Här har jag hunnit se bara två avsnitt, men känner redan ett lätt beroende byggas upp. Hett thriller-drama som utspelas under Floridas starka sol; välbärgade familjen Rayburn, som leds av Robert (Sam Shepard) och Sally (Sissy Spacek) med järnhand. Allt tar sin början med en stor familjesammankomst under en helg och familjens svarta får Dannys ankomst startar en spiral av händelser som inte bara skakar om familjen utan även öppnar upp sår från det förflutna...



Tänkte lite på succé-serien "Revenge" som nu är inne på sin fjärde säsong, men den slutade jag följa efter första säsongen och där var hämnd-temat seriens motor, men det blev tjatigt och för ytligt, det är inte så här, Bloodline känns mer som en Norén-pjäs bland rika människor, sol, palmer, alligatorer, familjehemligheter och ond bråd död.

Om True detective var en Southern noir, så är Bloodline Florida noir.



Göran.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar