Sidor

lördag 13 februari 2016

Riktigt kul att SF satsar på "Klassiker" visningar. Det är värt och lyft fram , då SF ofta får en del kritik för diverse beslut och snäva inriktning. Följande filmer kommer visar inom kort: Gudfadern (23/2), Blade runner (22/3), Jakten på den försvunna skatten (26/4) och Rocky (datum ej klart).

http://www.sf.se/EVENTBIO/Klassiker/


På SFs hemsida får man även rösta på en av tre Robert De Niro filmer (Casino, Tjuren från bronx eller Taxidriver) som man gärna vill se igen på stor duk.

http://www.sf.se/BIOKLUBBEN/2016/02/Vilken-Robert-D-Niro-klassiker-vill-du-helst-se/

Svårt att bara välja en film, jag vet. Men jag skulle nog välja Tjuren från Bronx (1980), tidernas bästa sportfilm. Och vad saknar jag då för De Niro film av förslagen?

Den första filmen jag tänker på är Cape fear (1991) , en infernalisk thriller med en av filmhistoriens mest skrämmande psykopater, Max Cady, gestaltad av De Niro.

Men varför inte Michael Manns stilsäkra actionthriller Heat (1996)?  Här briljerar De Niro som bankrånare och överträffar sin generationskollega Al Pacino som spelar polisen som försöker stoppa honom. De Niro är en av dem största och det är nästan omöjligt att välja en film med honom. Det står ganska klart att under hans "storhetstid", 1974-1996, finns det nästan ett tiotal filmer som man skulle välja....

Han är genialisk som Al Capone i De omutbara (1987), obehaglig som stalker i King of comedy (1982), ytterst sympatisk som medelålders förälskad i Falling in love (1984) och empatisk kamrat i The Deer hunter (1978), De Niro har som få andra under en längre tid gjort det mesta och visat verkligen register och mod i val av roller. Dessvärre har han liksom flera andra generationskamrater tappat "glöden" på senare dagar och göra antingen roller på "rutin" eller driver med sig själv. Ska man ha någon invändning på De Niro så är det väl att hans komedier eller komiska talang sällan har berört mig, nämnvärt.  
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar