Sidor

onsdag 17 februari 2016

Simma med hajar...


Tänk dig att sitter ombord på ett plan. Skylten med säkerhetsbältet har släckts. Du funderar på om du ska se någon film eller kanske läsa den nya boken du köpt. Mannen bredvid dig smuttar på en whiskey. Du tittar ut genom fönstret och ser plötsligt en ljusflamma ut från en av motorerna. En av flygvärdinnorna bekräftar att det är ett litet tekniskt problem men att det snart är åtgärdat. Du nöjer dig inte med det. Du tar dig ut i mittgången och trots att kabinpersonalen försöker stoppa dig lyckas du ta dig fram till dörren till cockpit. Du öppnar dörren. Och där sitter ingen.

Inledningen till boken Simma med hajar menar författaren Joris Lujendijk illustrerar bilden av hur finansvärlden fungerar.

En värld som alltid varit i ropet, men nu mer än någonsin med Oscarsnominerade filmen The Big Short som handlar om den stora bankkrisen 2008 och med de aktuella böckerna Simma med hajar av den holländske journalisten Joris Lujendijk. Och Fartblinda, en deckare av Svenska Dagbladets ekonomiska expert Carolina Neurath.


Och här i Svedala har vi också fått en ny bankskandal i form av att Swedbank nyligen sparkade sin VD Michael Wolf och dessutom har banken polisanmält Wolf, för olagliga affärer. Riktigt vad allt handlar om vågar jag inte ge mig in i, men efter att ha sett The Big Short så inser man ju vilken rutten bransch finansvärlden är och man blir minst sagt mörkrädd när man också inser hur bankerna "leker" med folks pengar och besparingar.

Michael Wolf

Reportageboken Simma med hajar har jag inte börjat läsa ännu, men den har blivit en succé och då inte minst bland just bankmänniskor som förstås är nyfikna om den värld de själva jobbar i. En värld som i mångt och mycket är som en hemlig sekt, där vattentäta skott råder mellan olika avdelningar och folk inte riktigt vet vad de på en annan våning inom banken jobbar med.

Simma med hajar (Natur och Kultur)

Lujendijk arbetade med boken i flera år och lyckades intervjua över 200 anställda inom finansvärlden i London och få de att lätta på sina hjärtan och just det faktumet att allt är så hemligt var en av de stora faktorerna som kom upp och som sen också fick många att utbrista - Nu vet jag var de gör på femte våningen!


Fartblinda (Piratförlaget)

Neurath, som skrivit två fackböcker om finansvärlden, den ena om den enda bank som kraschat i Sverige, HQ bank, och den andra om svenska riskkapitalister, skrev Fartblinda för, som hon sagt i intervjuer, att all information som hon samlat på sig, av olika slag, passar bättre i skönlitterär form än i faktaform, där allt måste vara sant.


Carolina Neurath


Ordet fartblinda passar ju också väldigt bra i just finansvärlden. Märktes inte minst i filmen The Big Short där bostadsmarknaden växer till en jättebubbla som sen spricker eller som ett korthus som rasar då det inte finns någon som helst stadga eller grund för alla spekulationer som gjordes. Så länge allt går bra och alla tjänar pengar så kör alla på och ingen vågar protestera eller stå emot... tills en minst sagt udda fondförvaltare Dr Michael Burry, spelad av Christian Bale, tidigt upptäcker att något inte står rätt till. Flera år innan finanskrisen 2008 såg han tecken på att allt skulle gå åt skogen och satsade enorma pengar mot att bostadsbubblan skulle fortsätta florera. Burry blev tokrik i slutändan...


Gosling, Carrell, Pitt och Bale ger The Big Short en stjärnglans.

Precis som i boken Fartblinda så agerar finansfolket i The Big Short på två sätt; antingen kör man på tills det inte går längre... och då fortsätter man ändå. Eller så gör man allt för att hitta syndabockar och rädda sitt eget skinn.

Boken Farblinda var intressant genom att man fick en inblick bakom kulisserna på finansvärlden och på kuppen en spännande deckare.

The Big Short är, oavsett vad man tycker om finansvärlden, en mycket underhållande film som både oroar och roar och visar bland annat på vikten av att kunna stå fast för sin tro och sina åsikter hur mycket det än stormar kring en. Och, som jag upptäckt, att det faktiskt är var och ens skyldighet att sätta sig in mer i ekonomi, allt från sparande till pension, för att se till att bankerna inte lattjar bort dina surt förvärvade pengar.



(När boken The Big Short gavs ut på svenska 2010 fick den titeln Värstingar på Wall Street).

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar