Sidor

lördag 27 februari 2016

Inför Oscarsgalan...

Natten till måndag den 29:e januari smäller det! Då går filmvärldens mest prestigefyllda prisgala av stapeln i Dolby Theatre i Los Angeles för 88:e gången och alla världens filmögon är riktade mot scenen där värden Chris Rock ska leda spektaklet som fått kritik för att det inte är någon svart nominerad i någon kategori.



Men hur som helst, här kommer min lista på de jag tror kommer vinna i de tyngsta klasserna.

BÄSTA FILM: The Revenant. Vissa år handlar det bara om en film. Så är det i år.
BÄSTA REGI: Ja, Alejandro G Inarritu som regisserat The Revenant känns som den största favoriten, även om jag personligen hade sett 70-årige regissören till Mad Max: Fury Road, George Miller vinna priset.
BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL: Det var länge sedan en skådis var en sådan favorit att vinna solklart som Leonardo DiCaprio är i år. Han har varit nominerad många gånger förut, blir det sjätte gången gillt för Leo nu?



BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL: Vet inte om jag är ute och cyklar, men det ligger i luften känns det som att det ska bli lite av en skräll söndag kväll amerikansk tid, dvs att den för oss svenskar i varje fall okända Brie Larson kommer kamma hem priset för bästa huvudroll. Utan att nedvärdera hennes konkurrenter så har det varit tuffare tidigare i den här kategorin, t ex så är inte Meryl Streep med och varken Jennifer Lawrence, Charlotte Rampling eller Saoirse Ronan utgör något större hot mot nykomlingen som gör en grymt stark roll i kidnappardramat The Room.

Brie Larson i The Room.

Den enda som konkurrerar om priset är Cate Blanchett som är helt knäckande i Carol, men Blanchett vann huvudrollspriset 2013 för Woody Allens Blue Jasmine och knep en birolls-Oscar 2003 för rollen som Katherine Hepburn i Martin Scorseses The Aviator. Så det känns, tyvärr, ganska osannolikt att hon skulle vinna igen.


Brie Larson i lite mer avspänd situation.

BÄSTA MANLIGA BIROLL: Ja, för mig är det självklart med Christian Bale för sin helt fenomenala roll i finanskomedin The Big Short. Men här är konkurrensen klart tuffare än på den kvinnliga sidan. Hollywood älskar ju comebacker av alla dess slag, både på vita duken och i verkligheten och det symboliserar ju helt klart Sylvester Stallone som 1976 var nominerad för bästa huvudroll i Rocky och nu återigen är nominerad för rollen som tränaren Rocky till sin forne nemesis Apollo Creeds son i filmen Creed. Skulle inte förvåna mig om han faktiskt får den lilla gyllene statyetten den här gången.

Stallone och Michael B. Jordan i rollen som Apollo Creeds son. 

I övrigt så innehåller det starka startfältet namn som Mark Ruffalo som är utmärkt i murvel-rullen Spotlight, Tom Hardy som gör en av sina absolut bästa insatser i The Revenant och sist, men inte minst, Mark Rylance som är den mest färgstarka och bästa i Spielbergs spionfilm Bridge of Spies.
Inte lätt men jag håller fast med Bale.



BÄSTA KVINNLIGA BIROLL: Ja, den kanske mest spännande kategorin sett ur svenska ögon i varje fall. Alicia Vikander är den första svenska skådisen som Oscars-nominerats sedan Lena Olin också birolls-nominerades för Fiender - en kärlekshistoria (1990). Annars är det bara Greta Garbo, Ingrid Bergman, Max Von Sydow och Ann Margret som nominerats, men den enda som vunnit, inte bara en gång utan 3 gånger är Bergman. Bästa huvudroll för Gasljus 1944 och Anastasia 1956 och bästa biroll för Mordet på Orientexpressen 1974.



Ska Vikander hamna i samma finrum som Ingrid? Jag tror faktiskt det! Även om konkurrensen även här är ganska stark med Rooney Mara i Carol, Kate Winslet i Steve Jobs, Jennifer Jason Leigh i The Hateful Eight och Rachel McAdams i Spotlight så har Vikander på sista tiden seglat fram som något av en favorit.


BÄSTA UTLÄNDSKA FILM tror jag på ungerska SAULS SON och i övrigt kommer nog den film som efter The Revenant har flest nomineringar Mad Max: The Fury Road kamma hem tekniska Oscars som ljud och effekter. Personligen tycker jag Mad Max var förra årets bästa film och att både den och regissören George Miller borde prisas med de finaste priserna men det kommer inte hända.

Den som lever får se!

Resultatet vet vi måndag morgon svensk tid!

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar