Sidor

tisdag 1 mars 2016

ALICIA...




Wikander blev historisk på Oscarsgalan som skedde natten till i måndags. 41 år har gått sedan en svensk skådis vann en Oscars, då var det Ingrid Bergman som vann för bästa biroll för filmen Mordet på Orientexpressen (1975). Och då var det också tredje gången som Ingrid vann en Oscars, de tidigare gångerna vann hon för bästa huvudroll (Anastasia, 1957 och Gasljus 1945) och andra svenska skådisar har varit nominerade (Greta Garbo, Max Von Sydow, Ann Margret och Lena Olin) men det är bara Bergman som gått hela vägen. Fram till nu, då Vikander knep en gyllene statyett framför ögonen på de nominerade kollegorna Kate Winslet, Rachel McAdams, Jennifer Jason Leigh och Rooney Mara.

Så alltså Ingrid Bergman...och nu Alicia Vikander. Det är stort, stort för svensk film och det har gått oerhört snabbt upp till den absoluta toppen för Vikander. Från såpan Andra Avenyn via Ella Lemhagens Kronjuvelerna (2011) och Lisa Langseths Till det som är vackert (2009). Därefter fick hon en roll i danska kostymrullen A Royal Affair (2012) mot Mads Mikkelsen och regissören Joe Wright (Försoning) gillade det han såg och ville ha henne i sin version av ryska klassikern Anna Karenina (2012)... och resten är historia.

Så även om de flesta filmtyckare, både utomlands och här i Sverige, håller Vikanders insats i Ex Machina (2015) som betydligt starkare än den roll hon vann för i The Danish Girl, så är hennes Oscar ett kvitto och bevis för den enorma talang och stjärnstatus som Vikander redan visat och uppnått. Sårbarhet och styrka är det många som i korta ordalag vill beskriva henne och om hon innan Oscarsgalan var en rising star på väg att bli en stjärna så har hon nu briserat till en supernova. Och hon verkar också vara omåttligt populär bland både publik och branschfolk.

Så, vi på Allvarligt Talat Film vill förstås ställa oss in i gratulations-ledet och hylla vår nya svenska filmstjärna.

GRATTIS ALICIA! WE SALUTE YOU!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar