Sidor

onsdag 6 januari 2010

Campions vackraste film hittills



Campions vackraste film hittills

BRIGHT STAR
Regi:Jane Campion
Medverkande: Abbie Cornish, Ben Whishaw, Paul Schneider, Kerry Fox m fl.
Speltid: 1.59
Betyg: AT AT AT AT

Nya Zeeländska regissören Jane Campion återvänder i och med filmen Bright star till den genre hon behärskar allra bäst - kostymdramat. Sist vi hörde något från henne var 2003, då med den erotiska thrillern In the cut. En film som sågades inte minst för valet av huvudrollsskådespelerska, Meg Ryan.

Bright Star saknar större namn i ensemblen, men knappast kompetens och själ. Filmens titel syftar på en dikt som kom från den brittiska 1800-talspoeten John Keats penna. Dikten var mer eller mindre skriven för Keats käraste, grannen och skrädderskan Fanny Brawns.

Bright star berättar färgstarkt om den tragiska och smärtfulla kärlekshistorien mellan Keats och Brawns.

Hans status kan möjligen liknas med en nutida popstjärna. Han odlar en myt hos själv och bland andra. Bland unga literata sällskap sprider han beundran och en mystisk aura runt sig. Ungdomen samlas för att diskutera och högläsa hans verk. Men både Keats och hans älskade Fanny Brawns vet att deras kärlek är omöjlig. Deras passion saknar legitimet från samhällets normer. Idén och föreställningarna om att mannen ska försörja familjen blir för påfrestande. Keats förblir inför sig själv och av sin omgivning, en fattig kreativ själ.

Det är förmodligen Jane Campions vackraste film, helt i klass med genombrottet Pianot (-93) i musik, foto, dramaturgi och i skådespeleri. Flera enstaka scener är som målade stilrena konstverk. Det råder ingen tvekan vem som ska synas i den här filmen, det lyser inte bara om Miss Fanny Brawns kläder, om man säger så.

Bright star hade onekligen varit Jane Campions bästa film, om filmen hade kortats ned, en dryga halvtimme. Filmen tappar dessvärre tempo mot slutet, och den tragiska kraften går förlorad, det blir nästan mer frosseri än berörande.
TA

Vad tycker du om slutet? Är det Jane Campions vackraste film? AT ser framemot att läsa just dina kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar