Sidor

lördag 16 januari 2010

Bigelows explosiva comeback



Har skrivit om krigsfilmen Hurt Locker på andra ställen men det tål att upprepas igen - Kathryn Bigelow's
krigsfilm om en grupp bombdesermerare i Irak- krigets slutfas är en mästerlig skildring av kriget som en drog. Utöver känslan av befinna sig mitt i helvetet så skapar Bigelow med sin bakgrund som actionregissör en fantastiskt spännande och actionladdad historia som gör att man sitter på helspänn i två timmar.
Nu ska man ju inte lägga för mycket vikt vid det faktum att Bigelow är kvinna men samtidigt så är ju kvinnliga regissörer extremt underrepresenterade åtminstone i Hollywood och inte minst när det kommer till action- och skräckfilmer som väl till 99 % tillhör männens område.
Bigelow, som en gång i tiden varit gift med en viss James Cameron, har hunnit bli 59 bast och hade sin storhetstid, för man väl ändå säga, på 90-talet med filmer som Point break och Strange days, men hade innan dess fått kultstatus med vampyrrullen Near dark och den i mitt tycke underskattade polisthrillern Blue steel med Jamie Lee Curtis. Regisserade även musikvideon Touched by the hand of God med New Order 1989.



Under 2000-talet har hon inte direkt rosat marknaden eller varit särskilt produktiv. K-19 The Widowmaker, ubåts-dramat med Harrison Ford och Liam Neeson från 2002, floppade mer eller mindre och var inte heller särskilt mycket att ha. Innan dess år 2000 kom dramathrillern Weight of water som faktiskt var en helt okey rulle utan att ha det där extra och med namn som Sean Penn, Elizabeth Hurley (vad hände med henne?), Sarah Polley, Katrin Cartlidge (som ju så tragiskt gick bort 2002) och Josh Lucas från bland annat American Psycho & Ang Lee's Hulk.

Sen dröjde det alltså till 2008 då Hurt Locker egentligen blev klar men efter att ha visats på olika festivaler världen över dröjde det hösten 2009 innan den började visas på biografer world wide och the rest is history som man brukar säga. Nu lutar det åt både Golden Globe priser och Oscars statyetter och det är både Bigelow och Hurt locker verkligen värda.

Har du någon favorit bland Kathryn Bigelows filmer?
Kan du namnge vilka av Bigelows och Camerons filmer som Bill Paxton varit med i?


(Near Dark med Lance Henrikson, Jenette Goldstein, Bill Paxton.)






Göran Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar