Sidor

onsdag 6 januari 2010

svenska folkets filmsmak

Kollar igenom Aftonbladets läsaromröstning vilka de bästa svenska och utländska filmerna är det senaste årtiondet och ja, ehum, vad ska man säga?
Sagan om ringen fick 48 %
Gladiator 15 %
The dark knight 11 % och Walk the line 7 % och
Blood Diamond (!) 5,2 % sen Inglourious basterds,
Hitta Nemo, Million dollar baby, Ocean's eleven &
Kill Bill vol 2.

Till och börja med överensstämmer inte listan direkt med vad kritikerna tyckt om det gångna decenniet men det var ju inte oväntat att kritiker och den vanliga Svensson som går på bio inte tycker likadant.
Men att filmer som Walk the line, Blood Diamond, Ocean's eleven och Kill Bill vol 2 skulle vara med hade jag inte trott.

Kommer kanske med en egen lista över 00-talets bästa men kan konstatera här och nu att den skulle se rätt så mycket annorlunda ut...

De svenska filmer som är med känns också rätt så... väntat och många av ens förutfattade meningar blev bekräftade.
Män som hatar kvinnor, Ondskan, Jalla! Jalla!, Så som i himmelen, Arn, Livvakterna, Offside, Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö är alla publiksuccéer som hittade hem till många svenskars hjärtan. Men att kalla dessa för de bästa svenska filmerna under de senaste 10 åren känns... tveksamt.
Enda ljuspunkten på listan är att Låt den rätte komma in finns med, där har vi i alla fall en film som helt klart platsar på en sån här lista.

1 kommentar:

  1. Intressant att se en lista om 10 år, kan tänka mig att flera svenska filmer kommer omvärderas.
    Men, Låt den rätta komma in , tror jag kommer stå sig./rutger hauer.

    SvaraRadera