Sidor

lördag 30 januari 2010

District 9

DISTRICT 9
Sci-fi/Action
DVD/ Blu-ray
Regi & manus: Neill Blomkamp
Producent: Peter Jackson
Medverkande: Sharlto Copley, Jason Cope, Nathalie Boltt m fl
Betyg: AT AT AT AT





Nyligen släppt på dvd och blu-ray är science-fiction filmen District 9 väl värd att hyra eller köpa även om jag nog inte tycker den håller världsklass, men den är klart sevärd för sin lite nya och annorlunda approach till genren.
Debuterande regissören Neill Blomkamp har tillsammans med producenten Peter Jackson skapat en skitig, blodig, nervig och dokumentär-aktig framtidshistoria som har många bottnar, inte minst då den utspelas i Johannesburg, Sydafrika, kopplingar till Apartheid är tydliga och det finns fler blinkningar till faktiska händelser och personer som bidrar till filmens realism och kvalité.

Som en alien-invasion film känns District 9 rent av nyskapande på många sätt, den tar sig liksom ur den traditionella kostymen som genren bär och försöker blanda upp de sedvanliga ingredienserna med socialrealism och politiska och grundläggande humanitära frågeställningar.

Problemet jag har med filmen är inledningen med den lite Office-aktiga stilen, det känns, jag vet inte, lite pajjigt och gör att man inte riktigt vet hur man ska förhålla sig till själva historien, dessutom känns karaktärerna lite för svagt utmejslade, man känner inget riktigt engagemang förutom en bit in filmen när huvudpersonen Wikus Van De Merve (Sharlto Copley) blir en jagad man och tvingas fly in i District 9- området. Och finalen flirtar tyvärr lite för mycket med bekanta amerikanska kusiner för att helhetsintrycket ska bli sådär extra bra som det kunde blivit.

Men trots filmens låga budget känns filmen både påkostad och allt är snyggt och bra gjort. Man märker att Peter Jackson haft ett finger (eller flera) med i produktionen.

District 9 är inget mästerverk, men helt klart en sevärd film och ett välkommet bidrag till sci-fi genren. Inte minst en film för alla som aldrig kan tänka sig att se en rulle som är klassad som science-fiction, och för alla fans av genren är det här mumma, i varje fall av omdömena på imdb.com att döma.

Göran Skoglund

1 kommentar:

  1. Jag har köpt den, ser fram emot att se den om några veckor!

    SvaraRadera