Sidor

måndag 11 januari 2010

Totalt fast i en enda roll



I P1s Kulturnytt (8/1) recenserade Jenny Teleman komedin Har du hört ryktet om Morgans. Teleman ansåg att filmen fungerade mer som en lansering av olika varumärken än som film.

Huvudrollsinnehavarna Hugh Grant och Sarah Jessica Parker är mer eller goda exempel på det. Parker är väl mest förknippad med tv-serien Sex and the city. Serien har fått stort genomslag bland främst en kvinnlig publik. Karaktärernas modesval,partyliv, råhuggna humor, och ständiga jakt efter Prinsen har med all säkerhet haft inverkan på många unga kvinnors konsumtion.

"Varumärke" i betydelsen av "en livsstil" så stämmer, alltså Sarah Jessica Parkers roll som Carrie i tv-serien Sex And the city väl överens.

Beträffande Hugh Grant är hans ställning direkt fascinerande. Han fullständigt "äger" rom-com scenen. Åtminstone bland sina manliga kollegor. Vad är det då han bemästrar som ingen annan man?
Handlar det om för dålig och tunn konkurrens? (Matthew McConaughey, Richad Gere, Tom Hanks, John Cusack etc.)

(Dessa frågor har nog lika många svar som landets befolkning.)

Jag har inget emot Hugh Grant. Han är stundtals sympatisk och har en viss fallenhet för komisk tajming. Men, det är en smula sorgligt att se honom ständigt återkomma i romantiska komedier.
Det är som han slentrianmässigt bara slås av och på. Som om han vore en lika självklar accessoar för romantik som räkor och vitt vin var förr.

Grants karriär är slående framgångsrik. Men han har fått betala ett högt pris. Totalt fast i en enda roll - den kvinnoattraktiva ungkarlen. Och då med vetskapen att han började i aktade kostymfilmer som t ex Maurice på 80-talet. Genombrottet kom 1994 med Fyra bröllop och en begravning och sedan dess har det blivit ett antal upprepningar, förlåt, romantiska komedier.

Blev karriären som han hoppades på, Hugh Grant, 49, fd konststudent vid Oxford?


Hans bästa roll, hittills, är i filmatiseringen av den omtyckte författaren Nick Hornbys roman About a boy (Om en pojke). Här får nämligen myten om Hugh Grant - som den alltid charmante och stiliga engelsmannen - en rejäl törn. I About a boy spelar han Will Freeman, en omogen och småbutter ungkarl. Freeman ljuger för singelmorsan Rachel (Rachel Weiz) att han är ensamstående förälder. Hur länge håller lögnen?
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar