Sidor

fredag 22 januari 2010

Conan Vs Leno

Med lite sorg i hjärtat tvingas jag konstatera att det kanske smutsigaste kriget i det amerikanska tv-bolaget NBC:s historia är över och NBC och Jay Leno gick segrande ur striden.
Min favorit av alla talk show värdar är i och för sig Dave Letterman men därefter kommer Conan O'Brien, den galne irländaren som i höstas tog över The tonight show efter just Jay Leno som skulle "starta om" med en ny talk show. Så mycket nytt blev det ju inte, förutom att han inte längre satt bakom ett skrivbord så var det egentligen samma show men tittarna svek kanske mycket för att sändningstiden blev senare än när han hade The tonight show.



Varför NBC nu köper ut Conan från kronjuvelen i amerikansk talk show underhållning, The tonight show, som en gång i tiden leddes av legendaren Johnny Carson, är lite höljt i dunkel. Men troligtvis beror det på vikande siffror som i sin tur beror på att tittarna hade svårt för O'Briens lite mer galna stil, han är yngre, lite mer barnslig och inte lika mainstream som Leno, och hans lite rebell-aktiga sätt att sköta sin shower kanske inte gick hem hos Tonight show publiken på samma sätt som när Leno stod vid rodret.


Nu står det också klart att Leno återvänder till The tonight show, "Jag väljer att fortsätta på Titanic, jag tror inte isberget är så stort, det här skeppet kommer inte att sjunka, och skulle det göra det så finns du där Kev (Kevin Eubanks, Leno's side-kick och orkesterledare) för att spela tills vi sjunker...".
Och NBC löser alltså ut O'Brien för en hemlig summa pengar och med villkoret att han inte söker nytt jobb förrän till hösten och det är ju en sweet deal, inget snack, men Conan vill nog bara jobba och det måste kännas tufft, ett personligt nederlag för honom och ett bittert avsked från ett tv-bolag som han tillhört många, många år.
Men jag hoppas Conan kommer tillbaka bättre och starkare än någonsin för han behövs i rutan. Just nu får man väl hålla tillgodo med Letterman som fortfarande, i sina bästa stunder, är kung. Leno går ju att kolla på, det är småputtrigt och mysigt och som hjärndöd underhållning är det väl okey, men synd att det mediokra, det medelmåttiga, det familjevänliga återigen segrar över det briljanta och komiskt geniala och vildsinta som Conan O'Brien ändå stod för.
Här i Sverige har vi tyvärr inte kunnat se The tonight show med Conan (Kanal 5 har valt att bara visa Lenos nya show) och det är tråkigt men nu får man väl bara blicka framåt och hoppas att O'Brien orkar komma tillbaka i någon form och visa att han inte knäckts av den här solkiga historien.
För det råder nog inget tvivel om att han lär vara eftertraktad hos andra kanaler efter det här. Mycket flis fick han av NBC för att gå och inte lär han bli fattig i höst när han kan välja och vraka bland alla erbjudanden.

Göran Skoglund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar