Sidor

måndag 11 januari 2010

Plågsamt och skrämmande mansportätt



Den fria viljan (Der freie wille)
tyskt drama från 2006
Regi:Matthias Glasner
Medverkande: Sabine Timoteo, Jürgen Vogler, André Hennicke m fl.
AT AT AT AT AT

Kan människan förändras? Frågan har ställts många gånger i filmens värld. Men svaren brukar då oftast vara förenklade. I den tyska filmen Den fria viljan kompliceras dock frågan, svaren och bilden av en våldtäktsman nyanseras. Våldtäktsmannen Theo kommer ut i samhället efter 10 år på anstalt. Nu vill han
starta om och leva ett normalt liv.

"Jag vill visa samhället att jag är en förebild. Att jag kan förändras och leva ett vanligt liv", säger Theo vid en anställningsintervju på ett tryckeri.

Till en början verkar det mesta gå åt rätt håll. Theo lyckas få jobb på tryckeriet. Han bor på ett gruppboende och får en god stödperson. Han inleder ett förhållande med en ung kvinna, Nettie. Hon bär också ett mörkt förflutet. Nettie ger Theo moderlig kärlek och uppmuntran. Theo känner dock att "monstret" i honom är på väg tillbaka.  Kan kärlek besegra alla hinder? Hur fria är vi människor i våra livsval?



Jürgen Vogel gör ett plågsamt naket porträtt av den komplexe, trasige och tragiske Theo. En människa som hatar världen för att han inte kan älska sig själv.

Det är ett rörande och hänsynslöst skrämmande drama. Den fria viljan har likheter med amerikanska The Woodsman (2004), även den om en kriminell sexförbrytares svåra väg tillbaka. Men The Woodsman (med Kevin Bacon) är betydligt mer konventionell i sensmoral och i dramaturgi. Den fria viljan är en fulländad film, om än en jobbig sådan som du inte bör missa.
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar