Sidor

onsdag 20 januari 2010

Nykär i 80-tals Goldie!


Lite oplanerat såg jag om komedin Har inte vi setts förut? eller Seems like old times från 1980 med Goldie Hawn, Chevy Chase och Charles Grodin  och blev otroligt positivt överraskad över hur kul den var! Hade nästan glömt bort denna pärla som regisserades av Jay Sandrich som sen gick över till att göra tv (Lödder bland annat) och som skrevs av teaterförfattaren Neil Simon som legat bakom komedisuccéer på bio, tv och teatern under många, många år.

Två år innan denna hylllning till gamla screw-ball farser som t ex Bringing up baby med Cary Grant och Katharine Hepburn så kom en av de största komedisuccéerna någonsin, Tjejen som visste för mycket även den med Hawn och Chase. Vid den här tiden var Hawn filmdrottningen nr 1 vilket defenitivt planterades två år innan då hon och Chase samarbetade första gången i dundersuccén Tjejen som visste för mycket. En komedi som inte bara skulle bli typisk för Hawns karriär under större delen av 80-talet där alla filmer hette nåt med "Tjejen som..." utan också blev något av en blueprint för thriller-komedier under många år framåt.



När jag nu ser om Har vi inte setts förut? så inser jag hur unik Hawn egentligen var. Hon hade the looks (de där enorma, glada ögonen!) och var mycket rapp, rolig och full av komisk tajming, en kvalité som alltid varit ganska så sällsynt bland kvinnliga skådisar. Katharine Hepburn, Barbra Streisand, Madeleine Kahn (från många Mel Brooks-filmer), Michelle Pfeiffer och Julia Roberts är några som jag kan komma på på rak arm.




Kemin mellan Hawn och Chase i Har vi inte setts förut? är elektrisk, det sprakar om deras spel liksom dialogen, det är rappt och roligt mest hela tiden, mycket förstås p ga av Simons manus men också för att Hawn, Chase och Charles Grodin verkligen stortrivs och levererar klockrent.
Kanske håller inte det hela vägen, storyn och tempot tappar fart mot slutet men i stort är det en mycket underhållande gammal hederlig komedi av det slaget som knappt görs längre.

Eller är jag bara en sur gammal gubbe som tycker allt var bättre förr? Även om jag inte tycker det, alltså att allt var bättre back in the day...

Göran Skoglund

1 kommentar:

  1. Blir sugen på att se om nämnda Goldie Hawn-filmer! Minns att jag gillade Tjejen som föll ombord. Undrar hur Snyltgästen (-92) med Steve Martin står sig idag?

    SvaraRadera