Sidor

onsdag 20 maj 2015

Last show with David Letterman!

I natt svensk tid sker tv-historia! David Letterman kör sitt allra sista Late show och kanal 5 har som enda svenska tv-kanal valt att visa det på kanal 5 play från 05.00 i morgon bitti.
33 år har gått sedan Letterman började sin första talk-show på ABC 1982, som då hette Late night with David Letterman, och även om det var ganska länge sedan jag kollade slaviskt och regelbundet på hans program så har han onekligen betytt otroligt mycket för mig personligen.



Precis som MTV en gång i tiden betydde allt och var allt, så fanns det en period, en ganska lång period då Letterman var husguden, alla kvällar skulle avslutas med Late show, annars gick det inte att somna. Så var det bara. Vi pratar om tidigt 90-tal här, åren som var ganska turbulenta i Lettermans karriär. När Johnny Carson, som under en herrans massa år ledde den kanske mest ikoniska talk-showen någonsin, the tonight show, slutade så hoppades Letterman att få ta över, men uppdraget gick istället till Jay Leno.
Och David gick till ett annat bolag och körde sin nya show, som alltså nu går i graven och det är punkten för en epok, för en av de största, bästa och mest betydelsefulla tv-personligheterna i televisionens historia.

När Letterman var som bäst var hans show omistlig och tog tempen på det som var hetast inom populärkulturen. Hans udda, speciella humor och de knasiga, skruvade intervjuerna och alla upptågen med hans medarbetare bidrog till underhållning av högsta klass. Alla som hade koll och var coola och hipp gillade Lettterman. Alla som inte var det gillade Jay Leno.

För en tv-knarkare och populärkulturell junkie som jag så kommer alltid Letterman vara en superstar, en ikon inom tv och en av hörnstenarna i den värld som skapade det som idag har gjort mig till den jag är.
Idag må Letterman vara en skugga av sitt forna jag.
Men han är ändå den störste. Och saknaden kommer bli ännu större.
Saknaden efter den tid då han regerade. Och vilken tid det var!

En Top 10 list av det slaget som alltid varit ett stående inslag hos Letterman skulle idag bestå av endast ett namn:
David Letterman!


Kolla länken nedan till kanal 5:s sändning!

Last late show!

Göran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar