Sidor

tisdag 26 maj 2015


Ytterst tacksam för DN och Karolina Bergströms utsökta artikel "Filmen blundar för oljekrisen" (24/4-15 Kultur, Filmfredag, s.10) som berättar bland annat om bakgrunden till Mad Max-filmerna. När nyligen undertecknad såg senaste filmen, Mad Max: Fury Road , kände man plötsligt ett enormt behov av och få veta vad som fick regissören George Miller och göra filmerna från början.
Charlize Theron i samspråk med regissören George Miller

Filmerna är karaktäristiska för sitt "helvete" till miljö, öken bokstavligen, och här råder ingen civilisation, endast "djungelns lag" eller kanske rent utav "den starkaste vinner". Renodlat bilsamhälle. Desperation har väl aldrig visats i större grad än i dessa filmerna, skulle jag tro. Livet har bara ett syfte, att överleva, som också Tom Hardy säger i nya filmen.
  
I Karolina Bergströms artikel läser jag om hur oljekrisen 1973 inspirerade den före detta läkaren Miller till och göra filmerna. Det gick tydligen så lång att köerna bildades vid bensinstationernas pumpar i Australien. Och det var inte helt ovanligt att våld förekom mot den som försökte smita före.
Millers bakgrund som läkare och de offer han behandlat från svåra trafikolyckor lär också varit en inspirationskälla till filmerna. TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar