Sidor

lördag 2 maj 2015


Marinofficeren Tom Ferrell (Kevin Costner) förälskar sig i en call-girl, Susan (Sean Young). Det han inte vet är att hon är älskarinna till försvarsministern Bryce (Gene Hackman). En kväll tappar försvarsministern huvudet och har ihjäl Susan.
Hans närmaste man täcker upp och iscensätter en utredning och jakt på en rysk spion som mördat en kvinna....Farrell tillsätts dessutom som ansvarig för och leda utredningen...




Roger Danielsons (Cocktail) thriller Ingen Utväg (1987) är fortfarande rätt spännande, och här behövs inga större explosioner eller effekter för och vinna din uppmärksamhet. Det är som miljöerna i Pentagon och vår hjältes kamp mot klockan och bevismaterial som pekar mot honom räcker gott och väl för underhållning.


Det är en stilig, tät, välgjord thriller med finess , även om tempot idag känns långsammare , så vill jag nog påstå att den här typen av eleganta thrillers inte görs längre. Det finns ju också en naturlig anledning till det, eftersom tidsandan inte är densamma och historien är nu annorlunda, Det Kalla kriget , tillhör ju som det brukar heta - "gårdagen".


Sean Young är egentligen bara med i filmens dryga första halvtimme, hon är fantastiskt vacker och livfull och varje scenruta med henne är en fest. När jag ser henne tänker jag obehindrat på Deborah Kerr, Janet Leigh och en rad aktriser för svunnen tid. Det kanske är gjort omedvetet, kanske är det en synvilla, ett påhitt från min sida. Några scener mellan henne och Costner känns klassiska och verkligen tidlösa och skulle lika gärna kunna vara gjorda med säg James Stewart och Donna Reed. Kanske är det jag som läser in allt för mycket av bilderna.



Deras korta kärlekshistoria är dock rörande och minst sagt romantisk. Den rymmer mycket skratt, glädje och lek. Ta bara scenerna då hon försöker fotografera honom med polaridkamera. Ta bara scenen då de kysser varandra i taxin till chaufförens stora irritation. Och dem tar farväl ifrån varandra. Underbart. Deras scener ihop lär varit till större del improviserade och det är enbart av godo.


Filmen blev dock mest uppmärksammad för en sexscen med paret i en limousine. Idag har väl gränserna förflyttas ytterligare för vad som är vågat eller ej.



Costner gör inte längre några filmer som är i närheten av Ingen utväg. Hans karriär har sedan länge bara dränerats av B-filmer. De lärda lär tvista länge om huruvida hans fallande stjärna har och göra med tur och otur eller annat. 1987 var han i alla fall Hollywoods nya kelgris, både Ingen utväg gjorde och De omutbara gjorde stora succéer på bioreportoaren.


Det är dock mer vemodigt och se den lovande Sean Young, drömkvinnan, den talangfulle aktrisen som slog igenom i Blade runner (1982) och hade en fin period i karriären, men under tidigt 90-tal vände allt. Hon var aktuell för rollen som Vicky Vale i Batman (1989) men ersattes av Kim Basinger efter en ridolycka. Young släppte aldrig förhoppningar att medverka i en Batman film. Enligt myten sägs det att hon sydde ihop en egen Catwoman dräkt och ville övertyga alla inklusive Tim Burton, att hon var självskriven för rollen till filmen Batman - Återkomsten (1992). Men som ni vet, rollen blev ju Michelle Pfieffers. Det sägs att Young blev psykiskt sjuk och tappade vettet. Det sägs att hon redan 1987 under inspelningen av Wall Street åstadkom problem för filmens regissör Oliver Stone. Det sägs också att hon förföljde James Woods och dennes dåvarande fru och allt slutade i rättsalen. http://lebeauleblog.com/2011/05/21/what-the-hell-happened-to-sean-young/6/
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar