Sidor

tisdag 26 januari 2016

Framgångens pris


Flera av oss har väl imponerats av av Aftonbladets Star Wars-bibel. Många av oss känner redan säkert till historien, myterna och anekdoterna kring filmerna och i synnerhet inspelningarna. Men det är ändå ett gediget journalistiskt jobb. Jag blir berörd av läsningen av Martin Petersons tex om  Marcia Lucas ("Hon var hjärtat och värmen i filmerna"), George Lucas hustru (s.109-111).

Jag lär mig att hon var en duktig och ansedd klippare och låg bakom filmer som Taxidriver (1976). Och hon har även avgörande del i Star Wars skapelse. Det är dock smått sorgligt och följa henne och George havererade äktenskap.


Marcia Lucas vann en Oscar ihop med Paul Hirsch och Richard Crew för Bästa Klippning till filmen Stjärnornas krig (1977). Idag tycks hon vara bortglömd från den bedriften....


Hon träffade George Lucas 1968  då de båda blev anställda av filmklipparen Verna Fields. De blev vänner och fattade tycke för varandra. De delade filmintresset och filmdrömmar.  1969 gifte dem sig och köpte ett litet hus i Marin County (som senare skulle bli Skywalker ranch).


Marcia hjälpte George och klippa hans första film THX (1971). Filmen floppade och gjorde att paret fick sedans svårt med jobb under en period.


Francis Ford Coppola involverade paret i produktionen av Gudfadern (1972) och efter det lossnade det lite. Marcia fick jobb och George lade all sin tid på projektet som sedan skulle utmynna i Sista natten med gänget (1973).

Marcia var en av få som trodde på hans projekt , och hon låg bakom filmens klippning. Filmen blev ett genombrott för dem båda. Marcia erbjöds och klippa Alice bor inte längre och George satsade allt på en rymdsaga...


Paret började leva skilda liv. George hade svårt och finna finansiärer till sitt rymdäventyr medan Marcia gick från klarhet till klarhet. Hon BAFTA-nominerades för Taxi driver och framtiden såg mer än lovande ut för henne.

Hon ligger i högsta grad bakom Star Wars filmerna. Hon stuvade om scener, klippte bort och lade om. Hon saknade spänning i filmerna och försökte själv ändra på det, vilket hon även lyckades med.

Scorseses New York new york (1977) blev nästa uppdrag för henne. Under en period jobbade paret Lucas sås mycket, så dem glömde att en av deras filmer fick premiär. Star wars blev en gigantisk framgång. Det väckte förväntningar och än fler drömmar.


Marcia hoppades nu på familj , medan George såg kanske mest hur hans rymdsaga kunde utvecklas ytterligare och bli den franchise, han så länge fantiserat om.

Paret försökte skaffa barn, men efter flera försök, fick de veta att dem inte kunde. Adoption skulle inte vara aktuellt förrän flera år.
Marcia fick sedan se sin man falla isär i samband med den krävande inspelningen av Rymdimperiet slår tillbaka (1980). Han skulle växa till en filmindustri pamp och med tiden skulle hon mer och mer bli bara  "en kollega" till honom.


Inget blev som dem hade lovat varann efter Stjärnornas krig (1977). George jobbade oavbrutet och var själv missnöjd med situationen. Han skulle bara bli klar med tredje filmen Jedins återkomst (1983) sen skulle han ägna allt åt familjen. Detta gör att han rekryterar producent, regissör och manusförfattare till den tredje filmen.

1981 adopterar han och Marcia en dotter.  Men ganska snart återvänder George i gamla vanor. Jobb, jobb och jobb.
Samtidigt pågår arbetet med parets stora gård , Skywalker ranch, Marcia har sedan några år tillbaka lämnat karriären och är hemma med parets barn och ser över bygget av gården. Hon har dock sikte på och bli inredare.

Hon blir förälskad i konstnären Tom Rodrigues som jobbar med ranchen. 1983 ansöker paret Lucas om skilsmässa. Jedins återkomst blir hennes sista jobb som klippare.

Marcia flyttar efter skilsmässan till San Fransisco ihop med Rodrigues, de får sedan en dotter.
Skywalker ranch är nu färdig och även rymdsagans tredje del ; Jedins återomst. Men George Lucas står nu ensam.....
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar