Sidor

lördag 16 januari 2016

Intressant och lärorik artikel, "Den sjunde stjärnan" om den bortglömda svenska Hollywoodstjärnan Nils Asther av Tomas Dur Fläckman i kulturmagasinet VIs oktober nummer (2015, s.67-70). http://www.vi-tidningen.se/tidningen-vi-nr-102015/

 Ska erkänna att undertecknad inte kände till Asther före läsningen av Fläckmans utsökta text.


Han skriver om walk of fame, promenadstråket i Hollywood som utgörs av kända namn , förevigade längs med marken. Här finns nämligen sju svenskar, Greta Garbo, Ingrid Bergman är väl dem kanske mest kända av dem alla (Anna Q Nilsson, Mauritz Stiller , Signe Hasso, Ann-Marget och Nils Asther). Och frågan är om inte just Nils Asther är den minst kända av dem alla?


En 19-årig Asther upptäcks tidigt i Stockholm av regissören Mauritz Stiller och får sedan debutera i hans film Vingarne (1916). Han blir vän med Greta Gustafsson (som senare fick namnet Garbo) på Dramaten. Asther sägs ha friat flera gånger till henne, men alla gånger fått nobben av henne. De blir ändock vänner och de gör två filmer tillsammans (bilden ovan är från The Single standard från 1929).
Asther i The bitter tea of general yean från 1933 mot Barbara Stanwyck

1927 januari reser Asther med fartyg mot Drömfabriken , USA och Hollywood. I sin ficka vilar ett mäktigt kontrakt med filmbolaget United artists. Men livet i Drömfabriken blir långa stunder av sysslolöshet. I perioder har han arbete , hamnar fast i en "skräddarsydd" roll som charmören , exotisk prins.
Men med tiden blir han alltmer olycklig och less på Drömfabriken. Det görs mest skräp, säger Asther. På 50-talet tar också pengarna slut och han tvingas flytta tillbaka till Sverige. Han återvänder till sitt gamla hemlandet , men till ingenting. Ingen familj, inga släktingar. Det råder bara tomhet. Han tar upp sina konstnärs drömmar igen och börjar måla. Men han sägs vara deprimerad och "förstörd" av livet i Hollywood. Och det finns mycket vrede och raseri inombords. 1965 träffar VI honom i en lägenhet i Farsta.....
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar