Sidor

lördag 2 januari 2016

Stiller når höjder med Walter MItty

Ben Stiller spelar huvudrollen och har även regisserat The Secret life om Walter Mitty (2013), och han gör faktiskt en av sina bästa insatser i karriären.
Han spelar en grå-mulen arkivarie  på nedläggningshotade Life magazine. Han försöker förgäves vinna kärlek via nätet, men hans profil får inga flirtar och meddelanden. Han verkar inte helt klara av och  fylla kvinnornas ideal och önskningar: "drömmannen ska vara äventyrlig, modig, kreativ eller helst anställd". Han är inte heller särskilt berest....

Han är dock intresserad av den nyskilda ekonomen och småbarnsmamman Cheryl (Kirsten Wiig) som jobbar på samma företag, men aldrig lagt någon notis av honom.


När tidningen nu hotas och läggas ner och flera av dess arbetskraft möter en osäker framtid kantad av arbetslöshet börjar Walter dagdrömma. Dagdrömmarna svämmas över om hur han räddar jorden, om hur han vinner Cheryls hjärta och hur han lyckas vända tidningens negativa spiral. En av tidningens mångåriga "äventyrare" och fotografer , Sean o Conell (Sean Penn) har en sista önskan kvar och det får Walter att ge sig ut i världen och besöka platserna han inte ens kunde drömma om.....

Filmen har jämförts med Forrest Gump (1994) och uppriktigt sagt ser jag kanske inte riktiga dem självklara parallellerna. Men visst, i bägge fallen handlar det väl om två outsiders, den lilla människan som överraskar inte bara sig själv utan hela hennes omvärld.
Men Walter Mitty är ju ingen dumhals eller lika dumsnäll som Forrest Gump var, Mitty är mer vardaglig och har fastnat i ett slentrianmässigt liv , och söker mening och större sammanhang, och framförallt är längtan efter kärlek större än någonting annat.  Om man så gärna vill hitta jämförelser med Stillers film så föredrar jag mer Adaptation (2002) eller Djävulen & jag (2000) än Robert Zemeckis Forrest gump.


Det är en film som är ojämn , det vardagliga , det mänskliga fångar Ben Stiller väl och hans romans eller försök till uppvaktande av självsäkra Kirsten Wiig är charmigt och räcker långt. Även hur han ser på egna självbilden och glappet mellan den och hans önskan hur han kunde bemöta svåra prövningar annorlunda. Filmen tappar dock mot slutet, och på några korta minuter skall allt förenklas, knytas ihop och slutföras. Det känns krystat och lite av en besvikelse, var det bara det här? Var det inte mer? Varför sa ni inget? vill man själv fråga Ben Stiller, en fråga han själv ställer till sin mor (Shirley McClaine) , som länge visste "Hemligheten" bakom allt....

Även dagdrömmarna när de går mot blockbusters och katastrofgenren blir det lite gäspigt och man förstår ju grejen, men det blir upprepning och väl tjatigt.

Filmen är en nyinspelning av Här kommer en annan (1947) med Danny Kaye och Boris Karloff (Frankenstein). I många år har man försökt göra en remake, bland annat har Steven Spielberg varit involverad men lämnat projektet. Jim Carrey var länge tilltänkt och spela Walter Mitty. (www.imdb.com)
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar