Sidor

lördag 30 januari 2016

Rachel McAdams!



Högaktuella Rachel McAdams kan snart ses i Oscarsnominerade journalistrullen Spotlight mot bland andra Michel Keaton, och bara under 2015 har hon kunnat ses i säsong 2 av True detective, i boxningsfilmen Southpaw mot Jake Gyllenhaal och i Cameron Crowes romantiska komedi Alaho tillsammans med Bradley Cooper och Emma Stone.

McAdams, född 1978, lirade mot Noomi Rapace i Brian DePalmas senaste rulle Passion (2012), en inte helt oäven thriller även om den var ganska långt ifrån DePalmas allra bästa verk, som Scarface, Vittnet måste tystas, Carlito's way, I nattens mörker och De Omutbara. Kanske mest känd för de allra flesta för sin roll i Sherlock Holmes-filmerna mot Robert Downey Jr (och där hon åter igen lirade mot Rapace i Sherlock-filmen nr 2 från 2011) och Woody Allen-komedin Midnatt i Paris, också 2011.


Ser om en litet bortglömd favorit med McAdams från 2005 när hon var en up and coming-star, en thriller i regi av den numera bortgångne skräckfilmsmästaren Wes Craven. Filmen Red Eye är en liten pärla, en ganska kort men icke desto mindre rafflande och effektivt berättad thriller om en kvinna (McAdams) som på ett sent flyg (ett Red Eye) blir kidnappad av en främling, spelad av Cillian Murphy, som hotar med att hennes pappa kommer dödas om hon inte gör som han och hans uppdragsgivare säger.
Väldigt simpel och rakt berättad historia, som ändå visar på att det enkla är det svåraste som finns att få det spännande och bra och Wes Craven hade många strängar på sin lya, han var inte bara suverän på skräck, han kunde verkligen själva hantverket som film är och visste hur man berättade en historia på ett bra och underhållande sätt utan några döda punkter.

Red Eye är mer Hitchcock än skräck, och visar bara på att en bra regissör inte är begränsad till sin mest kända genre utan kan göra Bra Film, och, inte minst, att man redan här förstod att i Rachel McAdams fanns det en blivande stjärna, en skådis vars talang och utstrålning skulle kunna bli hur bra och stor som helst.

Rachel McAdams har alltid, ända sedan jag såg Red Eye första gången, varit en favorit och vem kan motstå en skådis som både ser förtjusande ut och kan spela övertygande i både komedier, dramer, action och skräck?

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar