Sidor

söndag 10 januari 2016

Snö, kyla och kamp för överlevnad.

Brrr...!


När kylan smäller till och det är mörkt från morgon till kväll och det är snöblask och allmänt ruggigt och kymigt så kanske inte filmer med samma klimat är det som lockar mest... Men samtidigt... att sitta uppkurad i en skön soffa, kanske med ett täcke eller en filt och lite tända ljus och snegla på snöstormen utanför och sätta in en schysst rulle i spelaren och känna att hur jävligt det än är utomhus och i den där filmen man kollar på, så har du det rätt bra och skönt och det blir lite som att se en skräckfilm och veta att du är safe och trygg.

Nu när kölden och snön börjar omhulda oss svenskar så tyckte jag att en liten lista över sevärda "snö"-filmer kunde vara på sin plats men först lite om två aktuella storfilmer som både har en del gemensamt förutom att folk håller på och förfryser i dem.

Jackson, Leigh & Kurtan.

Quentin Tarantinos iskalla western The Hateful Eight utspelas några år efter det amerikanska inbördeskriget, dvs i slutet av 1860-talet, och en snöstorm from hell tvingar filmens huvudpersoner att söka skydd på en slags rastplats, en handelsbod mitt ute i ingenstans och trots att de spikar igen dörrar för att hålla stormen utanför så blir det ju inte direkt varmt och skönt inomhus. Kylan och snön hittar in i varje fall och alla är påpälsade och rök kommer ur deras munnar. En öppen spis, en massa kaffe och sprit tjänstgör som en slags besvärjelse mot vädergudarnas krafter.
Trots att man sitter i en bekväm och varm biosalong så känner man verkligen hur jävla kallt och ruggigt det är inne i den där stugan och spänningen mellan personerna gör ju inte det varmare direkt...

Tom Hardy vs Leo DiCaprio

Även om förstås mycket spelas in i studio (som t ex klassikern Örnnästet från 1968) så måste ju vinter-filmer vara tuffare att spela in än filmer som görs på vår, sommar eller höst. I fallet med både Tarantinos nya och storfilmen The Revenant med Leonardo DiCaprio så skedde inspelningen i stor utsträckning på plats och The Revenant, i regi av Alejandro González Inarritu (Birdman, Babel m,m) verkar ha varit lika jobbig att spela in som den är att titta på.
Inspelningen tog onormalt lång tid, ca 9 månader mot normalt 3,4 på grund av de svåra förhållandena. The Revenant utspelas ca 40 år tidigare än The Hateful Eight, alltså runt 1820 och handlar om några pälsjägare som får problem med indianer och en stor jäkla arg björn...

DiCaprio ska också ha sagt att den här rollen var det tuffaste han varit med om. Förutom de uppenbara fysiska umbäranden så var han tvungen att lära sig två olika sorters indianspråk och i en scen käkar han glupskt en rå lever från en bisonoxe, alltså en riktigt lever, och DiCaprio är vegetarian. Snacka om mind over matter, att göra allt och mer därtill för en roll. Och nu ser det ut som om det kommer betala av sig rejält för DiCaprio. Nominerad för en Golden Globe och redan nu den kanske största favoriten att knipa en huvudrolls-Oscar. Sådana fall hans första någonsin.
Har länge tyckt att DiCaprio förtjänar en Oscar, borde fått en för The Wolf of Wall Street, men i år hoppas jag han får den.
The Revenant, som får svensk biopremiär 29 januari, är en sjukt snygg, vacker men också grym film. Och ganska magstark. Många läskiga, rent av äckliga scener. Men också en klassisk äventyrshistoria om överlevnad mot alla odds, om människans kamp mot naturen, och om en av de starkaste mänskliga drivkrafterna, hämnden.
DiCaprio har sällskap av flera sevärda skådisar som Tom Hardy och Domhnall Gleeson. Hardy specialstuderade Tom Berenger i Plutonen i sin förberedelse för rollen.

FLER SEVÄRDA VINTER/ SNÖ-FILMER:

ÖRNNÄSTET (Where Eagles Dare, 1968)
Klassisk krigs-äventyrsaction med Clint Eastwood och Richard Burton. Handfast, hederligt hantverk som fortfarande håller.



FARGO (1996)
Då den aktuella regionen som var aktuell för inspelning hade sin näst varmaste vinter på 100 år fick hela produktionen flytta till bland annat Kanada där det fanns gott om snö och kyla.



JOHN CARPENTER'S THE THING (1982)
Quentin Tarantino refererar i flera scener till denna moderna klassiker i paranoia och skräck. Ennio Morricones soundtrack här ekar på en del ställen i musiken han också gjort till The Hateful Eight.



30 DAYS OF NIGHT (2007)
Vampyrer i Alaska som trots kylan förvandlar en liten håla i mörker till en blodpöl. En lysande iskristall till skräckfilm som värmer en genre som släpper så mycket skit.



THE SHINING (1980)
Att det är jäkligt kallt på platsen där hotell Overlook ligger bevisas om inte annat i slutscenen när Jack Nicholson har gått vilse i pyramiden. Spelar ingen roll att min husgud Stephen King, som skrivit boken, hatar Kubricks film. Han har fel. Ett iskallt mästerverk är det.



DIE HARD 2 (1990)
Finske Renny Harlins uppföljare till tidernas bästa actionfilm är så bra som en uppföljare kan vara och är minst lika underhållande som den första filmen. Mycket sköna actionscener i snö och kyla.


DUM & DUMMARE (1994)

En av de roligaste filmer som gjorts har många oslagbara scener bland snö och skidliftar.

Och så måste jag ha med två Bond-favoriter...

ÄLSKADE SPION (The Spy Who Loved Me, 1977)

Mest för den här scenen...

Och UR DÖDLIG SYNVINKEL (For Your Eyes Only, 1981)



Det må snöa mycket i de här filmerna, men insnöade är de långt ifrån...

GS.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar