Sidor

fredag 15 januari 2016

Läser Göran Greiders förtjusande bok Städerna som minns Joe Hill , en svensk-amerikansk historia (Albert Bonniers förlag). Detta får mig och erinra Bo Widerbergs påkostade film Joe Hill (1971) om ikonen. Och jag blir minst sagt plötsligt angelägen om och få se Widerbergs film med Thommy Berggren i huvudrollen.
Greider skriver också kort om filmen, Det är ju ökänt att filmen Joe Hill präglades av konflikter och problem, Inspelningen drog ut på tiden och spelades både in i USA och i Sverige. Bo Widerberg bråkade med amerikanska bolaget Paramount. Joe Hill var på sin tid, den dyraste filmen hittills i svensk filmhistoria.
Filmen utmynnade dock i en rejäl publikflopp. Greider kallar filmen för "ett slags mästerligt misslyckande". Han kan uppskatta hur Widerberg fångat vissa miljöer (New Yorks slum), men i slutändan minns man mest en film som  "faller samman" och inte har särskilt mycket och göra med dem verkliga förhållandena om Joe Hill. Widerberg har valt och betona , enligt Greider den romantiska myten om Joe Hill (s.148-149), men dessvärre ingen fördjupande bild av svensk-emigrantens öde,
TA  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar