Sidor

onsdag 27 januari 2016

The Revenant

BIO
THE REVENANT
Premiär 29 januari
Äventyr, action, drama.

Regi & manus: Alejandro Gonzáles Inárritu
Medverkande: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter, Domhnall Gleeson med flera.
Från 15 år
2 timmar 36 minuter
Betyg: AT AT AT AT




Regissören till bland andra Babel och förra årets monstersuccé Birdman, som tog hem 4 Oscars förra året, slår nu till med ett verklighetsbaserat drama som utspelas i den outforskade amerikanska vildmarken under nybyggarperioden i USA runt 1820-talet. DiCaprio spelar Hugo Glass, en slags vägvisare och jägare som under en expedition med ett gäng pälsjägare hamnar i ett bakhåll med indianer och tvingas fly hals över huvud. Glass ger sig av på en jakt ensam och stöter på en björn som i något som måste vara den mest realistiska fighting-scen som gjorts mellan en människa och en grizzlybjörn. Mer död än levande överges Glass så småningom av de i expeditionen som lämnats kvar för att ta hand om honom tills hjälp kommer. Och efter en annan händelse i samband med detta, blir resten av filmen en fruktansvärt tuff kamp för att försöka överleva i den oförsonliga naturen under vidriga förhållanden.
Överleva med ett enda mål i sikte: hämnd på den som rånade honom på allt som var värt att leva för.



The Revenant är i stort en tour de force för DiCaprio. En one man show, även om Tom Hardy och Gleeson gör stora avtryck så är den här filmen Leos och Oscarsstatyetten som han är nominerad för (bästa huvudroll) är i stort sett redan i hans händer. Och det förtjänar han verkligen. DiCaprio har själv sagt att den här rollen var den tuffaste han gjort och i stora delar av filmen måste han agera utan att prata då slagsmålet med björnen förstört hans stämband. Mycket grymtande blir det, men aldrig fånigt utan DiCaprio levererar stor skådiskonst med hela sin kropp och fysisk.

Att filmen spelades in under svåra förutsättningar märks verkligen. Nästan hela filmen är inspelad på plats och väderförhållandena var de värsta tänkbara med snöstormar, enorm kyla och rått och kallt regn i ett ogästvänligt, kargt landskap.

Det är en brutal och stundtals nästan outhärdligt jobbig film att se. De umbäranden som Glass tvingades till är så realistiskt skildrat att man nästan mår fysiskt dåligt.


Samtidigt lyfts filmen av ett imponerande regijobb och ett foto som är svindlande vackert. Fotografen, som är densamme som jobbade med Inarritu på Birdman och som även fotade Gravity, Emmanuel Lubezki skapar poesi och gåshud med sina bilder som verkligen ger filmen en mästerlig skärpa och skönhet mitt i allt det skoningslösa och råa.
Det majestätiska och fina soundtracket av Carsten Nicolai och Ryuichi Sakamoto förhöjer också totalupplevelsen ytterligare ett snäpp.

The Revenant är en grym och imponerande äventyrshistoria som visar upp hur mycket en människa kan utstå i sin kamp för att överleva i en omgivning som gör allt för att det i stort ska vara omöjligt. Och DiCaprio gör sitt livs roll.

GS.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar