Sidor

torsdag 28 januari 2016

Spionernas bro

BIO
SPIONERNAS BRO
(The Bridge of Spies)
Spiondrama, USA, 2015
Sverigepremiär 27/11 2015

Regi: Steven Spielberg
Manus: Joel & Ethan Coen
Medverkande: Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan, Alan Alda med flera.
Längd: 2 tim 21 min

Betyg: AT AT AT



Man kan säga mycket om Steven Spielberg men att han är oförutsägbar och genrebrytande skulle väl vara att ljuga. Däremot är han en sjuhelsikes berättare och en väldigt stabil sådan, han kan sitt hantverk utan och innan och vet, så att säga, hur en slipsten ska dras.
Spionernas bro utspelas under kalla kriget under den senare delen av 1950-talet och är inspirerad av verkliga händelser. Hanks spelar advokaten James Donovan som fick i uppdrag att försvara den sovjetiske spionen Rudolf Abel. Det var nervöst mellan öst och väst och många fruktade ett nytt krig. Donovan, i egenskap av att försvara Abel, blev en hatad person.


 Spionernas bro är ett solitt och sevärt hantverk som befäster Spielberg som en rutinerad och väloljad hantverkare av hög klass men som på senare år börjat gå lite på autopilot. Mannen har gjort ett gäng magiska filmer och har en mycket hög lägstanivå.
Spionernas bro är aldrig tråkig, faktum är att man i stort sett under den ganska långa speltiden sitter på spänn och dras med i denna snygga och proffsigt gjorda spionhistoria.

Mark Rylance och Tom Hanks i Spionernas bro.

Hanks är en bra skådis, inget snack om den saken, och gör som vanligt ett kompetent jobb, men vore det inte för Rylance och Ryan, som sätter lite färg och fart på det hela, skulle filmen bli bra mycket fattigare.
Och på något vis känns det tryggt med Hanks, man vet att han kommer klara sig. Han är filmens ankare, filmens fyrbåk som står för mänsklighet, värme och trygghet. Och pålitlighet. Och det är ju inte att förakta varken i verkligheten eller på film.

Hanks och Amy Ryan.

Spielberg har fortfarande ett lika stort hjärta som när han gjorde Jakten på den försvunna skatten eller E.T. men barnet i honom försvinner mer och mer och filmerna är fortfarande sevärda och underhållande men inte lika magiska eller hänförande.
Dock räcker hans gedigna och talangfulla filmskapande långt även på äldre dagar och en Spielberg-film är fortfarande bättre än mycket annat från Hollywood.
Spionernas bro är ett genuint, hederligt och spännande hantverk av det lite gammaldags slaget.

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar