Sidor

måndag 17 november 2014

Kan det bli ännu dummare efter 20 år?

DUM & DUMMARE 2
USA, 2014
Biopremiär 12/11
Längd 1 tim 50 min
Från 11 år

Manus & Regi: Peter & Bobby Farrelly
Roller: Jim Carrey, Jeff Daniels, Laurie Holden, Kathleen Turner m fl.

Betyg: AT AT AT




20 år har passerat sedan polarna Lloyd och Harry slog ner som en skrattbomb hos biopubliken över i stort sett hela världen och förväntningarna på denna uppföljare har trissats upp i takt med att den kommit närmare och närmare bioduken (och ingen, och då menar jag ingen, kan eller vill räkna in prequelen Dum och ännu dummare - När Harry mötte Lloyd (2003) i sammanhanget...)
Och att det är samma regissörer och huvudrollsinnehavare som originalet gjorde ju inte hypen mindre.

Men jag måste erkänna att jag, kanske för att hålla ner förväntningarna, sa till mig själv att det kanske inte blir så bra, 20 år liksom... och hur kan man toppa en så rolig film som originalet var och är? Och vad har bröderna Farrelly gjort sedan dess, av värde? Den där Mary (1998) var en stor succé och var riktigt rolig, men efter den? Nja, brödernas karriär har ju inte direkt varit av en uppåtstigande karaktär, om man säger så.



Och Jim Carreys cv de senaste 20 åren har kanske inte varit haltande, men någon rejäl kassako eller någon helgjuten komedi har han inte varit med i. Efter Ace Ventura-filmerna och vid sidan av Bruce den allsmäktige (2003) och Yes man (2008) så har framförallt 2000-talet varit ganska fattigt på framgångar för Carrey, humor-mässigt då alltså. Eternal sunshine of the spotless mind (2004) var ju en indie-hit, om inte annat och där visar Carrey prov på ett lågmält och nyanserat skådespeleri i en smått lysande film.

Det känns lite så här... Om det är någon som borde hoppas på den här filmen så är det nog Carrey. Jeff Daniels har ju alltid varit överallt på filmkartan och har aldrig varit ett stort namn.
Men Carrey behöver en hit, så känns det.

Och Dum & Dummare 2 kan mycket väl bli den comeback som Carreys karriär behöver. Den är tillräckligt lik originalet, tillräckligt dum och rolig för att locka massorna och alla som älskade den första filmen och även dom som inte var med då men som vill se något galet och roligt på vita duken.



När Harry besöker Lloyd på ett mentalsjukhus får vi reda på att Harry gjort det varje dag i 20 år och personalen skrattar åt honom eftersom Lloyd inte sagt eller gjort något på lika många år.
Men så plötsligt så börjar han prata och en minst sagt förvånad Harry hör honom skrattandes skrika: Got you!
Lloyd har fejkat sitt tillstånd hela tiden bara för att lura Harry. -Men hade det inte räckt med 10 år, säger Harry, när de lämnar sjukhuset. Jo, säger Lloyd, men det hade inte varit lika roligt!

Precis som i originalet beger sig den inte alltför begåvade duon ut på vägarna, denna gång på jakt efter Harrys dotter, som han upptäckt att han ovetande haft alla dessa år, och kanske kan hon skänka honom en njure som han berättar för Lloyd att han måste ha, annars dör han.

Och precis som i första filmen, får de några skurkaktiga figurer (ledda av Laurie Holden, från bl a The Walking dead & The Mist) efter sig som är ute efter en uppfinning som är ovärderlig.



Ok, visst är det ett mission:impossible att följa upp en komedi-klassiker 20 år senare och göra den lika bra och rolig, och Dum & Dummare 2 är inte i närheten av originalet, men jag blev ändå inte besviken och tyckte den var helt ok efter omständigheterna.
Eller... under vissa scener, och det var flera höjdare, så skrattade jag högt och rejält och då var känslan från 94-upplagan inte långt borta.
Och bara att få skratta ordentligt på bio... det är ju inte varje gång man får göra det, så att säga.
Det är förlösande och bara man ser Carrey och Daniels ihop igen så åker smilbanden upp och förutom en lite seg sträcka innan finalen så är de uppe hela tiden och deras kemi smittar av sig. Man märker och känner att de haft det kul ihop. Igen.
Och Carrey får återigen leva ut och använda sitt gummiansikte all in. Det har i varje fall jag saknat!

Och att se Kathleen Turner igen... en skräckblandad förtjusning måste man nog säga. Gillade henne stenhårt back in the day, med filmer som Het Puls (1981), Den vilda jakten på stenen (1984), Peggy Sue got married (1986) eller Steve Martin-komedin Dr Hfuhruhurrs dilemma (1983).

Men ett hårt liv har satt spår och numera ser hon ut som en uppblåst, fet karl...något som det också skämtas om i filmen, i en scen när Harry och Lloyd möter henne och hon försöker förklara att hon är tjejen som Harry blev kär i i första filmen. Men dom fattar inte vad hon säger, du kan ju inte vara Fraida, det är inte möjligt!



Jag tror att Dum & Dummare 2 har vunnit på att vara uppbyggd på samma vis som ettan och mycket är igenkänning och någon slags trygghet i att inte mycket har förändrats, om ens något.

Så...att Dum & Dummare 2 ändå blir sevärd är främst pga Carrey och Daniels och kanske mindre pga bröderna Farrelly som här lyckas hyfsat mycket för att de lutar sig tungt på originalet och förlitar sig på Carreys komiska geni och kemin mellan honom och Daniels.

Så...Dum & Dummare 2 är inte så dum... eller det är den, och det är tur det!

Göran




2 kommentarer: