Sidor

söndag 9 november 2014

Xavier Dolan på Stockholm filmfestival 2014.
Foto;Göran Skoglund

Torsdag, 6/11, Andra dagen av Stockholm filmfestival 2014. Regissören Xavier Dolan gästar filmfesten och medverkar i ett  Face2Face före visningen av hans senaste film, Mommy. Underbarnet och Supertalangen Dolan charmar publiken från första stund. Han är rapp och direkt. Att göra film i Hollywood i framtiden är inte omöjligt, säger han, men inte aktuell i dagsläget. Han vill fortsätta jobba som han gör nu. Men regissören avslöjar att nästa film han gör spelas in i USA och är med amerikanska skådisar och hans första engelskspråkiga film.

25-årige Dolan berättar att han får ofta en idé i sitt huvud, det kan vara efter en sång han hör, en film han ser eller en artikel han läser. Han blir besatt av en idé, och det bästa han kan göra är att skapa något, och ur detta föds ett filmmanus. Mommy är hans kanske mest politiska film hittills. Han säger att han valt göra en "gravt romantiserad" historia. I Kanadas delstater har samhället makten över barnen med olika bokstavskombinationer. De skall skyddas från sig själva och övriga medborgare skall skyddas ifrån dem. Dolan säger: Gör ditt barn något dumt i skolan, är det inte självklart att han eller hon får gå hem till föräldrarna när skolan är slut.

  Och så säger han något som bara får en och helt uppslukas. - "I wanna make films about life. But film is not life. 
Lite slarvigt översatt så menar han att han väljer göra film om livet. Men inte dokumentärt eller helt
 troget verkligheten. Och varför skulle han? När han har ett så färdigt och estetiskt öga för filmkonstens visuella uttryck som knappt någon annan förmår i dagens filmklimat.

Anne Dorval och Dolan ordnar filmfest på Skandia biografen.
Foto:Göran Skoglund

Dolan är klädd i elegant mörk kostym för kvällen. Han får översätta och tolka skådespelerskan Anne Dorval (huvudrollsinnehavaren i Mommy). Hon säger att Dolans storhet ligger i att han verkar förstå och kunna relatera mycket till de kvinnliga karaktärerna.

Till sist, Göran törs fråga regissören och plötsligt så händer det.... Han frågar honom om scener i Mommy där man verka hylla Chris Columbus Ensam Hemma (1990). Visst är det så, svarar Dolan och snabbt skämtar han om att han är bara inspirerad av Eisenstein och Tarkovskij.

Nej, Göran har sett rätt. Det gäller bland annat en badrumsscen när huvudpersonen i Mommy ser sig själv i spegeln och slår händerna mot kinderna och skriker på samma manér som Macaulay Culkin gjorde för 14 år sedan.
Xavier Dolan, tack för att du finnns!
TA


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar