Sidor

tisdag 11 november 2014

Storartad dokumentär om livet med en regissör



MY LIFE DIRECTED BY NICOLAS WINDING REFN
dansk dokumentär av Liv Corfixen.
Medverkande: Nicolas Winding Refn, Liv Corfixen, Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas m fl.
Speltid: 60 min
Betyg: AT AT AT AT AT

Pusher-regissören Nicolas Winding Refn kallas för "Jang" av sina barn och hustrun Liv Corfixen. Hon har dokumenterat familjens liv och makens prestationsångest under den sex månaders långa inspelningen av filmen Only god forgives (2013). Vi får se dansken bo i Bankok på hotellets 42:e våning. Han räds över barnens säkerhet, när han hör att äldsta dottern gärna klättra över terrassens räcke. Oron stiger när han upptäcker att stängsel saknas. - Men du ville ju bo högst upp, säger hans fru och filmaren Liv. Tystnad följer.
  - Utsikten är ju så fin, säger han bara.


Regissören bakom den internationella succén Drive (2011) befinner sig i en svacka , när "uppföljaren" Only God forgives skall spelas in i Thailand. Han poängterar gång på gång, att han vill inte göra en "Drive 2". Det här är något annat. Inte alls lika kommersiellt som föregångaren. Han tvivlar och hamnar i depression under inspelningen. Han lider av prestationsångest. Känner av trycket, folks förväntningar på honom och filmen. Men han säger återigen, i försvarsställning, han vill inte skapa en ny Drive, eller en likadan film som Drive. Han frågar sin fru om vad hon tycker. Hon förhåller sig diplomatisk, vill inte få honom mera upprörd.


För det vi ser i dokumentären är en regissör som famlar i mörkret, sjunker i sina egna demoner och tvivel. Han tappar sin övertygelse. Medger också att han inte längre vet vad filmen ens vill säga eller handlar om. Inför inspelningsteamet håller han "masken". Han försöker hålla entusiasmen uppe, för som han säger, delar han med sig av sin rädsla och tvivel, då sprider sig den till dem andra i teamet.
Han måste utstråla tro på projektet, även om han innersta inne står i valet och kvalet.


Det är en väldigt uppriktig, vågad, närgången, utlämnande och komplex dokumentär om en familj och en känd filmskapare. Vi får verkligen komma in i tvivlet, i depressionen och osäkerheten kring "Den Store Konstnären". Detta är onekligen en unik bakom kulisserna skildring. Osminkat och naket, som man sällan ens får läsa om i biografier om filmskapare. I denna film får får vi känna av frustrationen, besvikelsen hos hans hustru,Liv, som själv får offra sin egen karriär och ta hand om barnen. 

Det är inte helt enkelt att leva med en man som Nicolas Winding Refn. Ibland ser han hjälplös ut som en liten pojke. Ibland är han bara förlorad i nedstämdhet, svår att ens samtala med. Hon filmar honom under inspelningen av Only god forgives. Och han vägrar tala med henne. Något har gått fel. Men han vill inte berätta vad som har hänt och vad han känner. Liv frågar honom: Är det något mellan dig och Ryan? Men han bara går iväg.

Ett ögonblick verkar han också koka av raseri och vrede. Det är när filmen är färdig och familjen har återvänt till den ljusa och trivsamma lägenheten i Köpenhamn. Barnen leker. Mamma Liv filmar, pappa "Jang". Han ryter till aggressivt:  Kan du inte förstå?, Filmen blev inte som jag ville!!!
Och nu är den färdig. Och jag kan inte ändra på något. Vi har kastat bort 6 månader av våra liv".

Han ber henne om kärlek. Och hon svarar: - Jag ger dig kärlek. Men jag då? Du vill ju helst att jag bara ska vara någon form av hemmafru. Jag behöver också kärlek. Kan jag också få lite av den någon gång?


Ibland tar han kommandot och agerar. Han visar ledarskap och bilden av en duktig regissör bekräftas. Som t ex när skottlossnings-scener i filmen inte blir som han tänkt sig. Han samlar ihop "den innersta kretsen" och ger nya direktiv. Han frågar samtidigt om det finns kvar några av dem fönstren som behövs till scenen då skotten avlossas.



För visst, film kostar ju. Han och Ryan Gosling fixar också "snabba cash". I Bangkok pumpar de in 200 000 danska kronor, lite oklart vad som ligger bakom det stora beloppet. Men det ser ut och vara något form av reklamuppdrag. Regissören är märkbart nervös om pengafrakten. Han är för medveten om rånrisken. Men han kan andas ut när en av producenterna hjälper honom. Och han känner lättnad, nu har dem pengar igen till projektet. Ekonomiska medel till special effekter och flera stunts.

Han ser ofta ut mot den storyboard över filmens samtliga scener som pryder ena hotellväggen. Han vill likna filminspelningsarbetet med ett schackspel. Var blir hans nästa drag? Har han tråkat ut publiken? Fattar åskådaren vad han vill säga med scenen? etc.


Filmen börjar med tarotkort. Regissören hör med "en spåman" (chilenske regissören Alejandro Jodorowsky) om att tyda korten. Spåmannen ser att dansken tänker alldeles för mycket på framgång. Det hotar hans konst och kreativa sida. Han behöver hjälp från sin kvinna.
Liv Corfixen frågar sig, vad behöver hon göra för att hjälpa sin man? Och vad innebär det för henne själv och hennes drömmar?
Det sammanfattar pricksäkert om vad dokumentären My life directed by nicolas winding refn vill berätta. Filmen avrundas med en kärleksförklaring från regissörens maka, Liv Corfixen. "Du är svår att leva med, men jag älskar dig i alla fall", säger hon och kysser honom ömt.


Dessförinnan ser vi en regissör som går med ett leende. Han har tagit emot beröm i Cannes och filmen blev en av festivalens tävlingsfilmer. En lättnad lägger sig över hans och Livs axlar. Han gör en intervju med brittiska filmtidningen Empire: "den här filmen är bättre än Drive", säger han avslappnat. Och han får frågan om han känt av höga förväntningar och tryck under inspelningen. "Javisst", säger han. Och han försöker inte dölja sin prestationsångest.


Till sist, scenen där Winding Refn försöker prata med Gosling om likheterna mellan sex och våld är riktig kul. Gosling driver med honom och ger väldigt fundersamma blickar mot Corfixens kamera. Du som inte sett My life directed by nicolas winding refn, har något STORARTAT som väntar på dig! STORT Tack Liv Corfixen för din fantastiska film! TA  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar