Sidor

lördag 20 mars 2010

En plats i filmhistorien

I år skulle skådespelaren/ikonen Montgomery Clift ha fyllt 90 år. I nästa år fyller en av hans bättre filmer En plats i Solen (A place in the sun, 1951) 60 år. Det känns direkt frestande att kalla George Stevens film för “tidlös”.

Fattige ynglingen George Eastman (Montgomery Clift) törstar efter lycka och framgång. Han
får jobb på sin rike farbrors fabrik. Inleder ett hemligt förhållande med arbetskamraten Alice (Shelly Winters). Men George Eastman nöjer sig inte. Han vill in i jet set livet, i societeten och erövra dess kvinnliga ledare, Angela Vickers (Elisabeth Taylor) hjärta. Det gör han också, men hans klassresa och nyvunna kärlek i Angela hotas av Alice. George Eastman gjorde henne gravid. Nu kräver Alice giftemål med honom, annars tänker hon avslöja “hemligheten” för allmänheten…

En plats i solen kammade hem sex Oscars , bland annat för Bästa manus och Bästa regi. Montgomery Clift borde också ha fått en för Bästa manliga huvudroll. Han är obetalbar i rollen som antihjälten George Eastman. Av extramaterialet på DVD-utgåvan framgår i intervjuer med Elisabeth Taylor, hennes fascination för skådespelaren Montgomery Cliff.


"Han visade att filmskådespeleri var så mycket mer än Cut and Action. Han lyckades svetta bokstavligen som George Eastman, få tårar i ögonen och andas som honom, och jag undrade hur han lyckades göra det”.

Clift var 29 år när han filmade tillsammans med en 17-årig Elisabeth Taylor, som rankades då som “världens vackraste kvinna“. Filmen skulle bana vägen för bägges karriärer. De skapade tillsammans både kemi på och utanför bioduken. Under inspelningen utvecklades en väldigt nära vänskap mellan dem.

En plats i Solens inledande scen är väldigt talande för filmens huvudtema. George Eastman letar lift längs med en bilväg. Ingen tycks vilja stanna. Eastman går baklänges och vänder sig om mot en gigantisk reklamskylt: It´s an Eastman. Leendes tittar han in i reklamen som översköljs av en poserande bikinimodell. Han får sedan skjuts av en bonde.

Jakten på The American Dream har påbörjats.

Tänker på några senare filmer som gjorts med liknande tema. I Woody Allens Matchpoint (2006) klättrar Jonathan Rhys Mhyers fattiga tennistränare uppåt i Londons överklassmiljöer via giftermål. Men hans socioekonomiska status riskerar att raseras av en passionerade otrohetsaffär. I Roger Donaldsons utskällda Cocktail (1988) tar ynglingen Brian Flanagan (spelas av Clifts till utseendet, närmaste efterapare,Tom Cruise) storstaden med storm. Men girighet stiger honom åt huvudet, och han krossar Den goda Flickan, Jordans (Elisabeth Shue) hjärta, tusenfalt.

En plats i Solen hör hemma i filmhistorien. Det inte enbart motiverat av Oscars priserna och skådespelarna Clift/Taylor/Winters. Filmen är ett mästerverk: tät, spännande och komplex, rymmer både elegans och mörker. Berör teman: omöjlig kärlek, skuld och samvete. Och frågar sig vad är man beredd att göra för att inte förlora sitt anseende och status?
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar