Sidor

lördag 6 mars 2010

Rödluvan i Yorkshire


Som från en blixt från klarblå (snö- och isblå) himmel slår den till mig rakt över huvudet. Visste inget om den brittiska trilogin Red Riding vars första del nu kommit ut på dvd, Red Riding 1974. Trilogin bygger på romaner skrivna av David Peace som förutom ett antal thrillers skrivit den uppmärksammade fotbollsboken The Damned United som nyligen blev en mycket rosad film.

Red Riding 1974 handlar om den ökände brittiske seriemördaren The Yorkshire Ripper som skapade ett terrorvälde i England under 70-talet och en bit in på 80-talet. Känns ibland lite i stilen som David Fincher's Zodiac som ju också handlar om en seriemördare, men jag blev mer gripen och imponerad av Red Riding som först och främst är oerhört snygg. Oerhört läckert (och skitigt) återgivet brittiskt 70-tal med allt vad det innebär av miljöer, kläder och tidstypiska fenomen. Detaljrikedomen är verkligen grym och den starka och engagerande storyn sög in mig med hull och hår.
Det är härligt när man hittar något som är helt okänt för en och det visar sig vara så makalöst bra som Red Riding 1974.

Ska inte avslöja så mycket mer, men castingen är också awesome med grymma insatser av Sean Bean och för mig det nya ansiktet Andrew Garfield som var med i Boy A som kom häromåret. David Morrisey har jag sett en del av, han är alltid bra i brittiska kriminalare som State of Play, Blackpool och har även figurerat i en ny tv-filmatisering av Stolthet och Fördom.
Sen är Rebecca Hall med, tog ett tag innan jag fattade det, hon är blond här och både ser och är annorlunda än i Woody Allens Vicky Cristina Barcelona där hon fick sitt stora genombrott.

Red Riding är en fristående trilogi-serie och senare i vår kommer de två andra, 1980 och 1983. Filmerna har gett eko på andra sidan atlanten och Ridley Scott har köpt rättigheterna för att göra en jänkarversion av det hela. För se hur det blir, men har svårt att se hur det kan bli bättre än Red Riding 1974. Annorlunda och jäkligt snyggt om det blir Scott som gör den eller dom, men inte bättre. 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar