Sidor

tisdag 9 mars 2010

Hurra för Bigelow!



Vilken häftig och osannolik kväll det blev på Oscars!
Kathryn Bigelow, denna vackra och coola kvinna som jag varit lite småkär i och som varit en favorit ändå sedan skräckfilmen Near Dark från 1987 kom, står där på scenen och ser chockad ut med Oscarsgubben i handen, Barbra Streisand säger först alla de nominerade för bästa regi och sen, när hon brister ut nåt i stil med Nu har tiden kommit så förstår Biglelow och alla andra att historia har skrivits. Den första kvinnan som får ta emot en Oscar för bästa regi och sen vinner även filmen hon gjort priset för bästa film och hon har precis lämnat scenen och måste rusa in igen och det blir lite rörigt på scenen. Lyckan är total och skådisarna i filmen rusar upp på scenen och Steve Martin försöker ta en gyllene gubbe från Bigelow - "Du har ju två, jag kan få en" och Bigelow ser hela tiden lite chockad ut.

Kanske är det förvåning och en känsla av dröm, kanske lika förvånad och lycklig som jag att hon, en kvinnlig regissör som gjort tuffa actionrullar som Point Break, Blue Steel Strange Days och K-19 The Widowmaker men som också varit väldigt anonym för den stora massan och som inte varit så produktiv de senaste 10 åren, att hon, av alla, med en krigsfilm som gjordes 2008 och som hade svårt med distribution, att hon och hennes film står som segrare i Oscarsgalan 2010. 6 priser av 10 möjliga. Mot filmer som t ex Avatar, den mest framgångsrika film som gjorts, mot sin ex-man, regissören James Cameron, hon gick segrande och kliver nu obönhörligen in i Hollywoods absoluta finrum. Frågan är vad detta kommer göra med hennes fortsatta karriär, man kan bara avvakta och se.



Jag är oerhört glad för hennes skull och det känns lite som det kunde vara förr, att man hade upptäckt ett band långt före de blev kända, före knappt några visste vilka de var och så får de en hit och pang så vet alla vilka de är och tycker plötsligt om dom.
Förut var Kathryn Bigelow min, jag hyllade henne och tyckte hon förtjänade ett bättre rykte. Många trodde nog att filmerna hon gjorde hade regisserats av en man. För så brukar det vara.

Congrats Kathryn from a big fan in Stockholm, Sweden!

Göran.

En tidigare text om Bigelow och The Hurt Locker hittar du här:
http://allvarligttalatfilm.blogspot.com/2010/01/hurt-locker.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar