Sidor

lördag 20 mars 2010

Vad håller kvällstidningarna på med?

Utan att ha sett Eldkvarn sångaren Plura Jonssons medverkan i SVTs Skavlan (19/3) vill jag ändå ta honom till mitt försvar. Hans kokainköp i Göteborg har väckt starka känslor. Rikets Svenne banan tycks reagera starkare på en gammal rocksångares återfall än över Sverigedemokraterna, naturkatastrofer eller säg en f d polischefs sexuella övergrepp. Hur kommer det sig?

Kvällstidningarna säljer lösnummer genom att hänga ut Norrköpingssonen. Det nyhetsvärderas som om han har svikit landet och medborgarna.  Och effekten blir givetvis ett påtagligt fördömande från medborgarna: “Det är för jävligt”, “Det är så lågt”, “Hur ska han kunna vara en förebild?” osv. Mediehusen gnuggar förnöjsamt händerna. Svenne banans ilska ger ordentligt kassaklirr för medieföretagen.
 Jag tycker det är främst jobbigt för Plura Jonsson själv och hans närmaste.

Mediestormen runt honom kan diskuteras. Det rör sig visserligen om en offentlig känd person, som tar just nu stor plats i offentligheten i form av tv-program och krönikor i tidningar. Men vilka krav har vi rätt att ställa på musiker?
Som jag ser det, handlar det om bara om ett krav: att musiker ska göra bra plattor och spelningar. Och det kan vara nog så svårt ibland.

Till sist, Plura har köpt droger. Inte ofredat någon. Inte gjort någon annan än sig själv illa. Men det verkar vara likgiltigt för både Svenne Banan och tabloiderna. 
TA

Eldkvarns bästa TOPP 10 låtar:


1. I Skydd av mörkret


2 Långsamt tåg


3 Vill Inte förlora igen


4 3:ans spårvagn genom ljuva livet


5 Samma sort


6 Ett hus på stranden


7 Kungarna på broadway


8 Ett hjärta för mycket


9 Blind man / Den långa färden


10 På andra sidan fredagskväll /Alice

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar