Sidor

torsdag 1 januari 2015


Ser med glädje Robert Strombergs (The Hunger games) film Maleficent som är en slags uppdaterad version av Törnrosa. En god fe, Malificent (Angelina Jolie) förvandlas till ond när hon blir sviken i kärlek. Hon blir inte bara bestulen sina vingar.


Hon förlorar även tron på Sann Kärlek. Hennes tidigare vän och numera fiende, Stefan utnyttjade henne för att bli kung. Maleficent svär en förbannelse över hans och drottningens barn, en liten flicka, Aurora (Elle Fanning från Somewhere). 


Vid flickans 16:e födelsedag skall hon somna in i en förevig sömn. Bara en kyss av Sann Kärlek kan väcka henne till liv igen…
Svårt och motstå den här filmen, stundtals liknar det ett avancerat tv-spel, men i allt teknikbroderi och fyrverkeri charmas jag av Sagan som är tidlös, historien om gott mot ont, mellan hat och kärlek, ljuset och mörkret. Man blir som barn på nytt. Varför har inte Angelina Jolie använts som skurk tidigare?



Elle fanning känns som en liten kusin eller syster. Vill bara följa hennes karriär med värme, omtanke och önskar henne all lycka och framgång. När hon ler mot världen så ler den stort tillbaka. Självklart skall hon få Prinsen som rider på den vita hästen (liknar han inte någon i pojkbandet One direction?). 

Det är för övrigt ambitiöst och försöka stuva om lite i den konventionella Sagan-dramaturgi och faktiskt predika om en som gör skillnad som är både hjälte och skurk. Modigt om inte annat! 


Kul också och se Sam Riley (spelade Ian Curtis i Control) och kommande stjärnskottet Juno Temple (Dark knight rises, Sin city 2 etc) i småroller. Och som grädde på moset, Lana del rey sjunger i filmens eftertexter, Once upon a time. Allt är Tip Top. TA 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar