Sidor

tisdag 6 januari 2015

Två pojkar är ute och åker båt. De hamnar lite vilse ute på en ö. Nyfikna som dem är finner de en fascinerande koja i skogen. På vägen tillbaka mot stranden och båten upptäckter de fotspår. De leder dem till en vuxen man. Hans namn är Mud (McConaughey) , han är som en sorts modern tappning av Robinson Crusoe. Han lever strandsatt på ön, vildvuxen och isolerad. Han berättar sin historia för pojkarna. Han är på flykt ifrån rättvisan. Han har gjort en man illa. Hans kärlek (Whiterspoon) hade en älskare som han dödade....

Han ber om hjälp, han vill att pojkarna ska lämna ett meddelande till hans kärlek som lever i stan, i civilisationen. Pojkarna uppfyller hans önskan.

Hennes version om historien och vem Mud egentligen är visar sig inte riktigt stämma överens med hans egen bild.... Det gäller även grannen (Shepard) till en av pojkarna. Han kallas av Mud för "mördare" och beskrivs som en "skarpskytt/lönnmördare ledd av CIA". Enligt grannen är historien en annan. Och han och Muds relation är mer närstående än vad man kan tro...


Jeff Nichols (Take Shelter) film Mud är en annorlunda, tankeväckande thriller-drama som tar god tid på sig och berätta och fördjupa en historia med känsla för bilden och ger utrymme för skådespelarna att uträtta mer eller mindre stordåd.

Miljöerna är även spännande, det är som sorts båthus-landskap, där människor lever i båtar som ser ut som sjaskiga skjul eller bortglömda semesterhus. Det vilar en stämning som känns äkta i filmen som appellerar till mig och mina känslor. Det är en mycket sevärd film och jag beundrar regissören Nicols som även skrivit filmens manus.

 I filmen finns ju parallellhistoria och en barn/ungdomsskildring om pojkarna och var de kommer ifrån för hem och vilka de formas bli.

I filmen ser vi Michael Shannon som en av pojkarnas morbror. En lite ovanligt konventionell biroll för en man som Shannon. White-trash , dykarintresserad tjej-tjusare som spelar gitarr och gillar Beach boys.

 I övrigt är det här en film som borde skjutsa Tye Sheridan (Tree of life) omedelbart upp mot stjärnorna. Han spelar en av pojkarna , och i varje scen och i varje ögonblick har han min fulla koncentration. Hans livsberättelse med längtan efter fadersgestalter, och få vara någon och efter kärlek och trygghet är direkt rörande.
För Reese Whiterspoon och Matthew McConughley blev Mud en lyckad come-back. Gamla trotjänare som Sam Shepard och Joe Don Baker (från Bond-filmen Iskallt uppdrag) syns i vitala biroller. TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar