Sidor

tisdag 27 januari 2015

Skräddarsydd, kunglig action!






Brittiskt action-äventyr
Regi Matthew Vaughn
Medverkande: Colin Firth, Michael Caine, Taron Egerton, Samuel L Jackson, Mark Hamill med flera.
Baserad på grafiska serieboken The secret service av Mark Millar Dave Gibbons.
Biopremiär: 30:e januari 2015
Betyg: AT AT AT AT


Måste sägas först som sist. Det är så mycket som är bra med Kingsman - the secret service. Var ska jag börja? Det är en film som inte liknar något annat och samtidigt liknar den så mycket annat!
Om man som jag är uppväxt med James Bond och gamla, hederliga action- och äventyrshistorier så är den här filmen mumma.
Där andra förlitar sig på stenhård, digitala-effekter-driven action så jobbar britten Vaughn på ett annat sätt. Kingsman är både en pastisch, en kärleksförklaring och en uppdatering av hela agent- och spionfilms-genren och precis som sin kollega Guy Ritchie, som gjorde något liknande med gangster-filmen för 20 år sedan med Lock, stock and two smoking barrels, så slänger Vaughn in allt möjligt i mixen. Blinkningar åt alla möjliga håll i genren, referenserna haglar och det är kärleksfullt, fantasifullt och innovativt.



I Vaughns genombrottsfilm, Kick-Ass, som även den byggde på ett serietidnings-manus av Mark Millar, funkade mixen så pass bra att det blev en succé och inte minst något av en kultfavorit. Den är energisk och underhållande, men i Kingsman är det som om allt fallit på plats för Vaughn.
Som jag skrev tidigare... var ska jag börja? Bara ensemblen i sig gör filmen sevärd.
Colin Firth, Sam Jackson, Michael Caine  för att ta de mest sevärda, även om nykomlingen Taron Egerton också smittar av med sin charm och svung.

"Att vara en gentleman handlar inte om klass eller var du kommer ifrån, det handlar bara om att försöka bli bättre än den du var förut." Många härliga repliker delas ut i filmen. Eller som den Firth fyrar av efter en "middag" hos Jacksons skurk där det bjuds på valfri McDonalds-meny och innan Firth går iväg säger han till Jackson: - Thanks for the happy meal...

Stor del av filmens charm bygger på premissen att Kingsman-organisationen opererar med moderna medel men på ett gammaldags och gentlemannamässigt sätt.
År 2014. Exklusiva herrmode-affären Kingsmen i London är front för en superhemlig agentorganisation som rekryterar en småkriminell kille som har problem hemma med mammans nya kille.



Vaughns förra film Kick-Ass var en brutal, våldsam, men också en ursinnigt energisk och charmig action-rulle och den visade verkligen på att Vaughn hade en talang för innovativ och visuell action med en stor dos av charm och humor. I den här filmen visas det bland annat i att Firth, i en scen mot filmens skurk (Jackson) kallar sig för De Vere. Vaughn föddes som Matthew De Vere Drummond.





Det dryper av James Bond i Kingsman. Känns som att filmmakarna gjort filmen för, av och om fantaster av gamla spion-filmer och då speciellt Bond, men inte de nyare utan de gamla när Bond var en gentleman, när det handlade om prylar, snygga tjejer, exotiska miljöer och skurkar som vill ha världsherravälde.

Våldsamt javisst, och det kanske inte rimmar med elegans, men Vaughn kombinerar med humor och glimten i ögat att det funkar. Och så är det lite oväntade fräcka sexanspelningar också, vilket ju fanns i de tidigare Bond-filmerna men som sedan tonades ner mer och mer. Svenska Hanna Alström, känd från Vita lögner, Skärgårdsdoktorn, Mig äger ingen och Äkta människor för att ta några exempel, är en svensk prinsessa som hamnar i fångenskap och när hon inser att hon kommer att räddas lovar hon hjälten att han ska få ligga med henne, fast hon orden hon säger är mer ekivoka än så...

Det hela känns som en ung och uppstudsig kusin till James Bond och trots några longörer här och där och det faktum att man absolut inte får fundera för mycket på händelseförloppet så är Kingsman: The secret service en kungligt och vildsint underhållande action-rökare som även om den är ultravåldsam och meta-infekterad borde kunna få de flesta, unga som gamla, att göra vågen.
Och den fantastiska musiken gör sitt för att höja njutbarheten ytterligare.
Nära full pott!

GS.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar