Sidor

onsdag 4 februari 2015

Coppola + James Franco





Familjen Coppola förtjänar egentligen en egen krönika, men här tänkte jag ta upp den senaste i det imponerande familjeträdet som består av idel mer eller mindre framgångsrika och kända konstnärsskapare, nämligen Gia Coppola. Eller som hon egentligen heter Gian- Carlo, efter sin pappa med samma namn som dog i en båtolycka innan hon föddes. 

Gia Coppola, född 1987, är alltså dotter till Gian-Carlo som i sin tur var son till Francis Ford Coppola, en liten skäggig herre som har en av världens mest inflytelserika cv:s med filmer som Gudfadern 1 & 2, Avlyssningen och Apocalypse Now.

Emma Roberts som April.

Gia är också brorsdotter till Sofia Coppola, numera etablerad regissör med filmer som Marie Antoinette, Lost in translation och The Bling ring.

Men visste ni också att Nicolas Cage och Jason Schwartzman ingår i familjen Coppola?

Hur som helst, Gia Coppola skrev och regisserade filmen Palo Alto, (en ort i Kalifornien) som baseras på noveller skrivna av skådisen och regissören James Franco. Palo Alto är ett typexempel på en indie-film som har ett långt liv rent distributions-mässigt och visas begränsat och mestadels under festivaler och liknande. I USA släpptes den på dvd i höstas, när den kommer till Sverige är inte helt säkert, men enligt www.moviezone.se så har den biopremiär 20/2 2015. Hoppas det stämmer!

Nat Wolff & Jack Kilmer.

Det märks att Gia är en Coppola. Äpplet faller aldrig långt från trädet och likheterna i filmspråket, berättandet och filmens atmosfär påminner om Sofia Coppolas sätt att göra film. Mycket riktigt har också Palo Alto liknats lite vid Sofias debutfilm The virgin suicides.

Gia har, förutom etablerade namn som Franco och Emma Roberts (som ju är dotter till Julia Roberts bror Eric), använt sig av ungdomarna i filmen för att få fram ett så trovärdigt manus som möjligt och i en av de mer bärande rollerna ser vi ett nytt namn, vars efternamn nog klingar bekant. Kilmer. Jack.

Javisst är han son till Val Kilmer, som dessutom har en liten roll som Emma Roberts flum-rökande styvpappa, och detta verkar vara Jacks debut i filmsammanhang och visst är det svårt att döma efter en enda film, men talangen finns där och sköter han sin kort väl kan han mycket väl bli lika stor som farsan sin. Eller ännu större.

James Franco som fotbollscoach på skolan.

Som hans kompis, den stökige Fred, ser vi den mycket sevärde Nat Wolff, som senast spelade i tonårs-succén The fault in our stars, där hans brorsa bidrog med en låt till soundtracket. Brorsan Alex och Nat har ett band som heter The Naked brothers band, som blev en tv-serie.

Palo Alto är en coming-of-age-film som man sett förut, men här finns nyanser och en röst hos Gia som gör att den ändå sticker ut. Och den är grymt vackert fotad (enligt imdb av en ung tjej som kallar sig Autumn Cheyenne Durald) och har, som ofta i den här typen av film, ett suveränt soundtrack bland annat av Jason Schwartzmans brorsa Robert. 

April & Teddy på party.

Emma Roberts gör, i mitt tycke, en väldigt bra insats som den blyge, klassiska oskulden som spelar fotboll med Franco som coach, och som både ser upp till och skräms av sina mer vågade kompisar.

Tydligen har Gia inspirerats av filmer som hennes fasters Virgin Suicides, Sista natten med gänget, Häftigt drag i plugget (Fast times at Ridgemont high) och pappa Francis film The Outsiders.
Och det märks utan att dessa klassiska genre-filmer kopieras eller stjäls ifrån, Gia gör något eget av influenserna och uppdaterar dem för, av och med dagens unga. 

Kommer den upp på bio snart så blir det nog ett besök dit för att se denna vackra och bitterljuva film på stor duk!

Fyra AT av 5 möjliga, vilket kanske kan bli full pott efter ett biobesök!

GS.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar