Sidor

lördag 14 februari 2015

John Carpenter's lost themes


John Carpenter kommer alltid vara en hjälte i mina ögon. Kommer alltid ha en speciell plats i mitt filmhjärta, även om hans bäst-före-datum passerats sedan länge. Men hans stilbildande och unika filmer som Attack mot polisstation 13, Halloween, Dimman, Flykten från New York och The Thing har betytt så mycket, inte bara för undertecknad, utan för en hel generation som växte upp med hans filmer i slutet på 70-talet och början av 80-talet.

Carpenter inte bara regisserade, han skrev manus och gjorde även musiken tillsammans med musikern Alan Howarth. Soundtracks som numera nästan har samma tunga status som filmerna.

Nu, i februari detta år, kom hans första soloplatta, John Carpenter's Lost themes. En samling instrumentala låtar som är nyskrivna och som, enligt Carpenter, ska kunna lyssnas på och inspireras till att göra egna filmer eller att bara visualisera potentiella Carpenter-filmer.

Efter att ha lyssnat igenom skivan ett par gånger kan man bara konstatera att Lost Themes är klassisk Carpenter-soundtrack, som fungerar alldeles utmärkt att bara lyssna till utan bilder till.
Musiken är modern, enkel, melodiös synt-musik som med sitt repetitiva och suggestiva sound frammanar bilder av utomjordingar, monster, besatta bilar och isiga snölandskap.

Perfekt att lyssna till och drömma sig tillbaka till tiden då John Carpenter var kung och gjorde världens coolaste rullar.

Göran.

Lost themes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar