Sidor

måndag 9 februari 2015

Sevärt gangsterdrama

THE DROP

Amerikansk thriller efter manus av Dennis Lehane baserad på hans short story "Animal rescue".
Regi: Michael Roskam
Medverkande: Tom Hardy, Noomi Rapace, James Gandolfini
Biopremiär 20 februari.

Betyg: AT AT AT AT



 Bob (Hardy) jobbar på en liten bar i Brooklyn tillsammans med sin kusin och arbetsgivare Marv (Gandolfini) och allt går sin gilla gång tills en dag då baren blir rånad. Problemet är att baren är en av flera som används av den lokala maffian för att lämna av och hämta svarta pengar och plötsligt hamnar Bob och Marv i skottgluggen för både lagen och de kriminella elementen i området. Plus att Bob även får grannflickan Nadias (Rapace) argsinte pojkvän på halsen...



Lehane är en av världens bästa och mest säljande deckarförfattare och några av hans bästa böcker som Mystic River, Gone, baby, gone och Shutter island har även blivit utmärkta filmer. Det speciella med Lehanes böcker är i mångt och mycket miljöerna, i de flesta fall utspelas historierna i Boston och bland annat var det just detta som gjorde att Gone, baby, gone blev så tät och spännande. Bröderna Affleck som båda två var inblandade (Ben, regi & Casey, huvudroll) är från Boston och kan staden och dess gator som baksidan på sina händer.



The Drop utspelas alltså i Brooklyn, New York, men i övrigt känner man igen Lehane. Det är mörkt, suggestivt och spännande, hela tiden med en känsla av att något illavarslande är på väg. Storyn är inte märkvärdig i sig, liknande gangster-stories har vi sett, men The Drop är så välskriven och så välspelad och liksom omsorgsfullt och noggrant berättad att man nästan sitter på helspänn rakt igenom. Rapace får ursäkta, men Hardy och Gandolfini är fantastiska här, med små medel skapar dem starka karaktärer som man verkligen engagerar sig i. 


The Drop blev Gandolfinis sista film. Han dog i Italien juni 2013. Så sorgligt...


Belgiske regissören Roskam gör här sin blott andra långfilm efter hyllade Bullhead (2011) som nominerades för bästa utländska film vid Oscarsgalan.
The Drop gör inga stora gester och skapar inte några större vågor, men det är en oförutsägbar film som växer ju längre den pågår och på ett sådant där långsamt förrädiskt vis intensifieras och håller dig fast med den olycksbådande stämningen ända till slutet.

GS.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar