Sidor

torsdag 5 februari 2015

Föräldralöst svart får


En kanadensisk science-fiction- serie som utspelas på obestämd plats med amerikanska, brittiska och kanadensiska skådisar. En slags samproduktion som BBC Europe startade och nu har även BBCs amerikanska gren tagit upp den. Kan det vara nåt? Absolut visade det sig!

Orphan black, vars tredje säsong börjar i vår på Netflix, är en tv-serie som drog till sig min nyfikenhet med sin blandning av science-fiction, övertagna identiteter, sammansvärjningar och med en mycket begåvad skådis Tatiana Maslany, som låter otroligt brittisk men som är från Kanada och som i den här serien spelar fler roller än sin egen.

Sarah, en ung, lite strulig, halvkriminell typ som ofta spenderar sin tid hos sin lika halvkriminella, homosexuella fosterbrorsa Felix, blir vittne till en kvinnas självmord, en kvinna som ser precis ut som Sarah. Sarah, i ett galet infall, snor hennes handväska och tar över hennes identitet i ett försök att fly sitt förflutna och börja om. Hon har varit ifrån sin dotter alldeles för länge och vill starta om, göra rätt. Men, ni vet det där uttrycket, ur askan in i elden...?



Serien har den klassiska mixen av oväntade händelser, mystiska figurer, idylliska förorter som döljer något oanat, poliser som misstänker och hjältinnan som försöker förstå och överleva samtidigt.
Och utan att spoila för mycket, en slagning på nätet av serien räcker för att man ska få reda på mer än man kanske vill, så handlar den om kloner. Say no more.

Orphan black kändes till en början lite b-aktig, lite tafflig, cheesy, lite sådär på gränsen att man ville fortsätta titta, men ju längre säsongen gick desto mer tog den sig och jag blev faktiskt beroende av att följa Sarah Mannings öde och äventyr, och "skulden" för det ligger hos Maslany som både har utstrålning och gör sina roller på ett fantastiskt sätt.

Enligt imdb.com har hon mest varit med i tv-serier av olika slag, den mest kända, för  mig i alla fall, är Amy Poehlers nästan kultförklarade komedi-serie Parks & Recreation, som nu är inne på sin 6:e säsong.

Nu är första säsongen avklarad och som sig bör med alla serier som fortsätter avslutas den med en rejäl cliff-hanger så säsong 2 blir att hugga in i så fort som möjligt!



GS.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar