Sidor

söndag 8 februari 2015


I Ivan Reitmans (Ghostbusters) Draft day (2014) får vi följa sportchefen Sonny Weaver jr (Kevin Costner) för ett amerikanskt fotbolls-lag i NFL, Cleeveland Browns under ett hektiskt dygn.


Hans legendariska far, tidigare tränare och profil i klubben har nyligen avlidit. Han har gjort sin kollega (Jennifer Garner) med barn. Men det som pressar honom allra mest är att hitta dem rätta nyförvärven till klubben innan transfer-fönstret stängs...

Det är frestande och skriva "urtråkig" om en film som Draft day. För den är så ohyggligt ointressant, o-spännande och amerikansk, och främst relevant för riktiga amerikanska fotboll fans.
 Vi andra har inte så mycket och hämta här. Det är storslaget och musiken är överdriven dramatisk , som om intrigen här vore jämbördig med Kuba-krisen eller med ett amerikanskt presidentval.


Sonny Weaver jr talar i telefon med sina talangscouter, spioner, konkurrenter, tränare, spelare etc. Det handlar om förhandlingar och räv och taktik-spel: om och hitta den rätta spelaren och få den som första val till draften (värvnings-presentationen). Som sportfilm betraktat är det visserligen ett oväntat perspektiv den beskriver, men sportfilmer bör väl ha en eller annan sportscen, från träningspassen osv.?
Här blir det mest ett kammarspel, eller en kontorspjäs utan större nerv, där Weaver och hans stab inväntar värdefull information via telefon, fax eller mejl (har nog aldrig sett en liknande film med så många telefonsamtal). För dem är det hela världen. För oss andra är det knappt ens tidsfördriv.
Bisarrt liknar det väl också en krass verklighet där man byter och säljer spelar kors och tvärs, och spelaren är en uppumpad individ, noga medveten om sitt värde och varumärke, men å andra sidan kan LAGSPELARE köpas för pengar är frågan?


Det hela liknar det man gör på börsen. Analyserar, manipulerar, bedömer, spekulerar, säljer och köper osv. Allt är siffror, allt är beräknade. Med alla möten, telefonsamtal, diskussioner som följer så känns vägen till spelet, ja, själva idrottsutövande väldigt långt. Det närmaste vi kommer en fotbollsplan är genom Sonny Weaver Jrs fönster.....

Det är inte första gången Kevin Costner medverkar i en sportfilm, tidigare har det handlat om golf (tin cup) och baseboll (Drömmarnas fält, For love of the game och Bull Durham). Det var väl bara en tidsfråga när det skulle bli en film om amerikansk fotboll. Det återstår väl och se om han får fullborda cirkeln helt med amerikansk idrott: filmer om ishockey och basket har han ju kvar och göra....

Han är dock bra här (men det räcker ju inte för och rädda den här filmen), visar auktoritet och är onekligen solid , har även gott sällskap av duktiga Jennifer Garner (Juno).

I övriga roller Rosanne Arquette (spelar Sonny Weaver jrs ex), Kevin Dunn, Sam Elliott (spelade mot Cher i The Mask), Denis Leary (judgement night), Frank Langella (Frost Nixon), Ellen Burstyn och Sean "Puff Daddy" Combs.
Det är trist och konstatera. Men, Draft day kan du, dessvärre, leva utan , alla dagar i veckan.TA  
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar