Sidor

tisdag 3 februari 2015

Filmer vi ser framemot 2015


Journalisten/författaren Ronnie Sandahls regidebut Svenskjävel (med premiär i mars) handlar om "den nya underklassen" i Norge. En ung svensk tjej (liksom många andra) arbetskraftsinvandrar till det nyrika grannlandet. Hon anställs som barnflicka i en familj i sönderfall...


Paul Thomas Anderson (Magnolia, There will be blood, Boogie nights) fortsätter samarbeta med Joaquin Phoenix (gjorde ihop The Master) i hans sjunde spelfilm Inherent vice (svensk premiär 25 mars). Den beskrivs som "rolig och en galenpanna till kalifornisk film noir". (s.118 totalfilm 227 januari samt göteborg filmfestival filmprogram) Anderson återvänder också till 70-talet , en miljö han inte jobbat med sedan genombrottet med Boogie Nights (1997).

Phoenix spelar privatdeckare som får ett fall på halsen. Han möter nazister, Black panthers medlemmar och hippe hatande poliser etc. Filmen bygger på en av roman av författaren Thomas Pynchon. Och som tidigarei Andersons filmer bjuds vi på en färgglad ensemble: Josh Brolin, Reese Witherspoon, Benicio del toro, Owen Wilson, Jena Malone,  Martin Short och Eric Roberts.


Enligt imdb.com får vi vänta ändå fram till och med juni för och se Jennifer Aniston i en annorlunda roll i filmen Cake. Det ryktas om Oscars-nominering för Aniston. I filmen spelar hon en känslomässig tom och ensam människa som lever själv i en bungalow. Claire har varit med om en olycka och medverkar i gruppterapi. När en flicka som tillhör gruppen begår självmord förändras Claires drivkrafter.  


Det går inte riktigt och förbise Susanne Bier, nej, inte efter hennes starka filmer som Hämnden (2010) och min personliga favorit Bröder (2004). Danskans senaste film heter A second chance med Marie Bonnevie och Nikolaj Coster-Waldau. En nybliven far arbetar som polis. Hans värld vänds upp och ner när han i tjänsten möter ett missbrukarpar som glömt bort sitt lilla barn....


Bara bilden eller synen av Ben Kingsley som indisk sikh körskollärare och favoriten Patricia Clarkson övningsköra ihop, får mig och småle och frångå vinterkylan. Filmen heter Learning to drive och i skrivande stund hoppas jag verkligen att den får svensk DVD-distribution, när den dessvärre inte når dem svenska biograferna.



Och självklart sparar vi det bästa till sist: Golden globe-vinnaren Julianne Moore för rollen i Still Alice (med biopremiär i mars). Filmen skildrar en 50-årig språkprofessor som successivt vaggas in en annan värld som heter Alzheimer. Moore är även Oscars-nominerad för insatsen.  (Källor: Imdb.com samt Göteborgs filmfestival filmprogram)
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar