Sidor

söndag 1 november 2015

Angenäm dokumentär om svensk ikon

K Special visade för ett tag sedan Ikea Johannesson och Jane Magnussons angenäma dokumentär om Christina Lindberg. Hon var den blyga, tysta och mystiska utvikningsflickan från Göteborg som fick kultstatus efter filmen Thriller - En grym film (1973). Och det har visat sig att hennes tuffa hämnare i filmen har blivit förebild till Quentin Tarantinos Kill Bill filmer.



Lindberg reser idag runt och möter fans från hela världen på diverse filmmässor, alltifrån USA till spektakel i Frankrike och i Asien. Hon är en ikon och inte sällan får hon signera foton från förr eller ställa upp på selfies och liknade med entusiastiska eller snarare skakande fans. Ofta unga män. Christina Lindberg säger sig se flera av sina fans utgöras av "sökande människor". De söker mening i sina liv, bekräftelse, glädje osv. Och kanske kan det förklara att dem delar utanförskapet med den hon spelade i filmen Thriller.

 I dokumentären berättar hon om vad som fick henne och göra rollen i Thriller. Det var inte för pengarna, för det fanns inga , säger hon med ett lätt skratt.

Hon ger ett intelligent och vältaligt intryck. Nej, hon gjorde rollen för hon gillade manuset och för en gång skull , fick hon ett erbjudande , där hon inte bara skulle kasta av sig kläderna. Hon hade gjort det film efter film, och det var inte lika roligt längre, säger hon.
Feministerna hatade det hon stod för, och man pratade om att hon var ett "offer" , ett "objekt". Och hon säger att "så  kunde man uppfattade det". För det var ju genom hennes utseende och hennes kropp som fick jobben. och på så sätt komma bort från sitt enkla förflutna.


Med tiden har synen på henne och filmen förändrats. Idag har mycket tack vare Tarantinos uttalande gjort att flera kritiker och "eliten" bytt ståndpunkt kring en film som Thriller, och Christina Lindbergs rollkaraktär lyfts även fram på vissa håll, som en feministisk kraft. En kvinna som med våld ger tillbaka mot sina plågoandar.


Lindberg var uppvuxen i Göteborg, med en pappa som söp. Avsaknaden av en närvarande far fick betydelse för hennes privatliv. Barndomen kom i kapp henne. I många år sökte hon män och attraherades av män som var ouppnåeliga och avverkade kvinnor/tjejer på löpande band.

Redan när hon gick gymnasiet började hon som nakenmodell för dåvarande herrtidningar. Skolan upprördes av hennes bilder och det var inte okomplicerat på något sätt. Hon säger att hon hade inget vidare självförtroende och uppfattade aldrig sig som särskilt snygg eller attraktiv. Och hon har idag ihop med Harriet Andersson blivit symboler för Den svenska synden. Lindberg figurerade i diverse filmer med sex och brutalt våld. Filmer som Sex and fury (1972) har fått kultstatus , runt i hela världen. Men det är Thriller som ändå är den största filmen och som varit mest avgörande för henne. I dokumentären får vi också se glimtar från inspelningen av Cry for revenge (2003), där hon upprepar sin roll från Thriller, 40 år senare.
 TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar